Home » Social » Două zile de manifestări dedicate Unirii Principatelor, la Bârlad

Două zile de manifestări dedicate Unirii Principatelor, la Bârlad

Manifestările dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor din 1859 încep la Bârlad astăzi la ora 11, cu simpozionul „Unirea, națiunea a făcut-o”, găzduit de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP).
În cadrul acestui simpozion, organizat de CARP și Societatea de Științe Istorice Bârlad, vor fi tratate subiecte importante legate de momentul istoric petrecut la 24 ianuarie 1859. Vor lua cuvântul prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta filialei bârlădene a Societății de Științe Istorice, profesorii Marcel Proca, Fănică Ursu și Costel Pascaru.
Manifestările dedicate Micii Uniri vor continua mâine, la ora 11.30, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în fața Cercului Militar. După prezentarea succintă a momentului istoric al cărui artizan a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului, va avea loc un Te Deum, un ceremonial militar, după care cei prezenți vor putea dansa Hora Unirii. Nu vor mai fi depuse coroane de flori la bustul domnitorului, așa cum s-a întâmplat ani la rând, organizatorii considerând că Unirea este un motiv de sărbătoare și de bucurie. Începând cu ora 12, la sediul Academiei Bârlădene, va avea loc Reuniunea Festivă consacrată Unirii Principatelor Române. Invitați vor fi conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care va evoca momentul pregătirii Unirii și poetul Simion Bogdănescu, care va aborda acest eveniment din perspectivă literară. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor