Home / Administratie / Incalificabil: bustul sculptorului Marcel Guguianu, smuls de pe soclu și distrus!

Incalificabil: bustul sculptorului Marcel Guguianu, smuls de pe soclu și distrus!

Fierbere mare printre polițiștii bârlădeni după ce în noaptea de marți spre miercuri (24/25 ianuarie) bustul marelui sculptor Marcel Guguianu, amplasat în Parcul Teatrului ”Victor Ion Popa”, a fost vandalizat. Persoane neidentificate au dislocat bustul de pe soclu și i-au produs distrugeri serioase.

”Am văzut că bustul lipsește, am telefonat imediat la poliție și am anuntat Primăria Bârlad, în proprietatea căreia se află această operă de artă. Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan”.

O echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Poliției municipale și ai Poliției locale, a luat imediat zona la verificat. Bustul a fost descoperit la câțiva metri depărtare.

”Prezenta urme de distrugere, zgârieturi. Au fost declanșate imediat cercetări și s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de distrugere”, ne-a declarat agentul principal Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Bustul a fost dus la Primăria Bârlad și luat în primire de Serviciul de gospodărie comunală din cadrul instituției. Olga Ungureanu, șeful serviciului, a declarat, pentru Est News, că în zilele următoare, lucrarea va fi supusă unui proces de restaurare: ”Acum se află depozitată în condiții de siguranță și, după procesul de restaurare, va fi reamplasată la locul său. Cazul se află în cercetare, sperăm ca vinovații să fie prinși. Nu cred că este vorba de o singură persoană, bustul având peste 100 de kilograme. Au fost depuse eforturi serioase pentru a o disloca de pe soclu”.

Polițiștii nu exclud varianta ca făptașii să fi încercat să o fure, dar este posibil să fi renunțat știut fiind că zona este patrulată. De ajutor va fi și vizionarea imaginilor surprinse de camerele de luat vederi amplasate la Pavilionul expozițional ”Marcel Guguianu”, care cuprind și aleea pe care se află bustul maestrului.

Bustul maestrului Guguianu (1922 – 2012) a fost realizat de sculptorul Ion Iancuț și a fost dezvelit pe 23 iulie 2013 , fiind donatia facuta orasului de către fostul primar Constantin Constantinescu.

Marcel Guguianu este unul dintre cei mai mari sculptori romani, considerat urmasul  marelui Brancusi. (Simona MIHAILA, Razvan CALIN)

About Razvan Calin

One comment

  1. si inca o data drogatii din zona Casei Sturdza care noaptea stau prin scarile blocurilor sau tranziteaza parcul , si-au dat in petec (RAZVAN G., ROBERT R. ,ALEXANDRU S. ,DRUSCA si altii ) domnilor politisti care trebuie sa patrulati nu mai stati la caldurica in masinile personale ,ca am sa va dau nr. de inmatriculare in ziar , patrulati !!!!!!!!!!!!!!

x

Check Also

De anul viitor, bârlădenii ar putea să-și utilizeze cardul pentru cumpărăturile făcute la piață

Direcția pentru Administrarea Piețelor Parcărilor ...

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: