Google+
Home » Administratie » Profesorii din Puiești sunt la un pas de revoltă

Profesorii din Puiești sunt la un pas de revoltă

de Răzvan CĂLIN

Cea mai mare parte a cadrelor didactice care profesează în instituțiile de învățământ din comuna Puiești sunt pe punctul de a declanșa un protest spontan. Tensiunile s-au acumulat din cauza unei probleme mai vechi, dar care nici în momentul de față nu a căpătat o rezolvare viabilă: decontarea navetei.

Este o meteahnă cu care se confruntă multe dintre cadrele didactice ce activează în mediul rural din întreg județul. Puține sunt comunele vasluiene care se pot lăuda că sunt la zi cu plata acestor drepturi pentru dascălii navetiști. În cazul comunei Puiești, lucrurile trenează așa de foarte mulți ani. Dintre cele puțin peste 50 de cadre didactice care activează aici, peste 40 locuiesc în Bârlad. Așa încât, sunt nevoite să facă zilnic naveta la Puiești pentru a se prezenta la muncă.

”Mă costă 270 de lei pe lună naveta, ca să pot ajunge la Puiești la școală să îmi fac datoria de profesor. Situația este foarte grea dacă nimeni nu îți decontează naveta și lună de lună ești nevoit să scoți din propriul buzunar bani pentru drum, dus și întors. Mulți dintre noi au copii și familii de întreținut, au necazurile lor, iar fiecare leu contează”, a declarat pentru Est News Ovidiu Mîță, profesor de matematică la Liceul Tehnologic Puiești.

Dascălii navetiști din Puiești susțin că periodic Primăria Puiești, cea care ar trebui să le deconteze cheltuielile legate de transport, refuză să efectueze plățile de rigoare pe motiv că nu sunt bani. Iritați de această situație, cadrele didactice au acționat în judecată Primăria Puiești și au câștigat. Însă, a fost nevoie să se apeleze inclusiv la executorul judecătoresc pentru ca care respectivele decizii ale instanței să fie puse în aplicare și, implicit, oamenii să-și ia banii. Problema este că dascălii din Puiești s-au tot săturat să se judece cu Primăria Puiești pentru un drept consfințit prin lege.

”Este un drept al nostru, stipulat de legislația în vigoare, dar care primăria nu vrea să ni-l dea. Tot timpul trebuie să dăm în judecată primăria. Acum, anul acesta, ne-am rugat de domnul primar să facă în așa fel încât să asigure fondurile necesare. Ca să nu mai ajungem iarăși la procese, executori și tot scandalul. Degeaba, ne-am trezit că iarăși nu ne plătește aceste drepturi bănești. Suntem foarte supărați pe această situație. Eu predau la liceul din Puiești de opt ani și în fiecare an au fost probleme cu decontarea navetei. Suntem dezamăgiți și scârbiți de ceea ce se întâmplă”, ne-a mai spus profesorul Mîță.

În consecință, profesorii navetiști din Puiești amenință că vor intra în grevă dacă primăria locală nu le achită aceste drepturi.

Costel Moraru, primarul comunei, a recunoscut că sunt probleme la acest capitol și că, în momentul de față, se înregistrează circa 20.000 de lei restanță la decontarea navetei cadrelor didactice. Însă, susține Moraru, nu este vorba despre rea voință ci, pur și simplu, primăria nu dispune de fondurile necesare.

”Nu Primăria Puiești este cea care refuză, sau eu, primarul. Din păcate, nu dispunem de sumele necesare. Am avea nevoie de vreo 10.000 de lei pentru a plăti lunar decontarea navetei cadrelor didactice. Pentru un buget ca al nostru, este o sumă destul de mare pe care, din nefericire, nu o avem la dispoziție mai mereu. Noi am încercat ca pe măsură ce strângeam bani să achităm, treptat, aceste drepturi salariale. Nu suntem singura primărie din județ care se află în această situație. Repet, nu este rea voință. Suntem conștienți că trebuie să achităm oamenilor aceste drepturi. Aici nu e pe vrute, căci unde-i lege, nu-i tocmeală!”, a declarat jurnaliștilor de la Est News primarul Moraru.

El a mai spus că așteaptă ca la rectificarea bugetară din luna februarie să primească fondurile necesare pentru a achita aceste restanțe și să ajungă, astfel, la zi cu decontarea navetei cadrelor didactice.

Comments

comments

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: