Home » Social » 49 de nou-născuți, abandonați într-un singur an în spitalele din județ, în special din cauza sărăciei

49 de nou-născuți, abandonați într-un singur an în spitalele din județ, în special din cauza sărăciei

Un număr de 49 nou-născuți au fost abandonați, în ultimul an, în cele trei maternități din județ, în special din cauza sărăciei invocată de către mamele copiilor. Majoritatea bebelușilor au ajuns în plasament la asistent maternali profesionști, o parte fiind internați în centre de plasament.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a înregistrat 49 de nou-născuți la care mamele acestora au renunțat încă de la naștere, principalul motiv invocat fiind lipsa resurselor financiare necesare creșterii copiilor. Pentru șase bebeluși au fost întocmite procese verbale de constatare a părăsirii acestora, pentru restul copiilor fiind solicitat de către mame măsuri de protecție. Două dintre mamele care și-au abandonat copiii sunt minore.

Motivele care stau la baza solicitării de instituire a unei măsuri de protecție specială imediat după nașterea copilului sunt, în general, lipsa condițiilor de locuit pentru copilul nou-născut, insuficiența resurselor materiale și financiare, precum și numărul mare de copii pe care familia deja îi are în întreținere. În cazul mamelor minore, la baza apariției sarcinii sau a abandonului sunt lipsa resurselor financiare și a educație, inexistența colaborării între parteneri, lipsa educației sexuale sau a instruirii în vederea asumării rolului de mamă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Comparativ cu anul anterior, numărul de abandonuri în maternități este pe un trend ascendent. Numai față de 2016, DGASPC Vaslui a înregistrat o creștere de 15%.

Majoritatea copiilor au fost preluați în plasament de către asistenți maternali profesioniști. De asemenea, o parte dintre nou-născuți, în special cei cu dizabilități, au ajuns în centre rezidențiale. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: