Home / Sanatate / (VIDEO) SOS Ambulanța Vaslui: parcul auto conține doar niște epave pe patru roți!

(VIDEO) SOS Ambulanța Vaslui: parcul auto conține doar niște epave pe patru roți!

de Răzvan CĂLIN

În noaptea de miercuri spre joi (25/26 ianuarie), un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui a trecut prin momente cumplite după ce autospeciala cu care se deplasau a luat foc chiar în timpul unei intervenții. Doar prezența de spirit a șoferului a făcut ca totul să nu se transforme într-o nenorocire de proporții, mai ales că în ambulanță, în acel moment, se afla și o pacientă cu afecțiuni cardiace. Incidentul a adus din nou în prim plan o situație extrem de periculoasă cu care se confruntă zilnic ambulanțierii vasluieni: sunt nevoiți să-și facă datoria în niște veritabile epave pe patru roți.

Miercuri noaptea spre joi, în jurul orei 1, un echipaj de la Stația Vaslui a plecat rapid la o solicitare venită din partea unei femei în vârstă de 68 de ani, din comuna Vulturești, în apropiere de orașul Negrești. Bătrâna era cunoscută cu afecțiuni cardiace severe și la momentul respectiv acuza dureri toracice și avea și tensiune foarte mare. După ce i-au acordat primele îngrijiri și au stabilizat-o, ambulanțierii au luat bătrâna cu gândul de a o aduce la Spitalul Județean de Urgență.

”Pe drumul de întoarcere, la ieșirea din localitatea Ștefan cel Mare, către Vaslui, șoferul a observat că de sub capotă a început să iasă brusc fum. A oprit ambulanța, s-a dat jos și a mers să vadă despre ce este vorba. Imediat ce a ridicat capota, au izbucnit flăcări foarte mari, ardea cu vâlvătăi, practic”, ne-a declarat medicul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

Realizând imediat pericolul, asistenta și cu șoferul ambulanței s-au grăbit să evacueze rapid pacienta. Reacția lor prompta a împiedicat producerea unei tragedii de proporții, din cauză că flăcările s-au și extins cu o repeziciune uluitoare la întreaga mașină. Așa se face că nu au reușit să salveze nici echipamentul cu care era dotată autospeciala, evaluat la cel puțin 10.000 de euro. Alertați, pompierii militari vasluieni au trimis la fața locului echipaje de intervenție, care, din păcate, nu au prea reușit ce să mai facă deoarece ambulanța fusese distrusă în întregime. Pacienta a fost preluată de un alt echipaj și transportată în siguranță la spitalul din municipiul reședință de județ. Cauza incendiului: un scurtcircuit produs la instalația electrică a mașinii. În urmă cu aproximativ cinci ani, aceeași autospecială de la Ambulanța Vaslui a mai trecut prin momente de cumpănă, când a fost ”șifonată” serios după ce a intrat în coliziune cu un cal nărăvaș.

Autospecialele sunt atât de uzate, încât valorează mult mai puțin decât echipamentele medicale cu care sunt dotate!

Această ”aventură” teribilă prin care au trecut ambulanțierii vasluieni se poate constitui într-un nou semnal de alarmă față de o problemă extrem de spinoasă cu care se confruntă de ani buni SAJ Vaslui: un parc auto perimat, cu mașini atât de uzate fizic și psihic încât merită cu prisosință apelativul de ”epave pe roți”.

Vorbind strict despre autospeciala care a ”pierit” în flăcări, fișa ei tehnică este mai mult decât grăitoare. Este un Mercedes Vito fabricat în 2008 (și tot cam de atunci ”slujind” pentru SAJ Vaslui). Avea peste 770.000 de kilometri la bord, ceea ce este foarte mult, ca să nu mai vorbim despre starea jalnică a drumurilor din județ pe care a fost nevoită să ruleze atâția ani. În tot acest răstimp, autospeciala în cauză a trecut prin service de mai multe ori, iar în două rânduri i-a fost schimbat motorul în întregime. Nu mai devreme de 20 ianuarie este data ultimei ieșiri de la ”doctor”, din service.

Cu alte cuvinte, mașina îndeplinea cu vârf și îndesat toate condițiile de casare, dar cum parcul auto al SAJ Vaslui este extrem de ”subțire”, era menținută în activitate. Actualmente, ambulanțierii vasluieni au la dispoziție 28 de autospeciale (dacă mai pot fi numite așa!), din care doar 15 mai sunt funcționale. Dar și acestea sunt menținute pe linia de plutire cu eforturi foarte mari.

În permanență, ambulanțierii vasluieni au raportat eșaloanelor superioare situația delicată cu care se confruntă. Însă, de fiecare dată, strigătul lor de ajutor a primit, invariabil, același răspuns: nu sunt fonduri suficiente pentru înnoirea parcului auto. Sau, în cel mai fericit caz, au primit asigurări și promisiuni că problema va fi rezolvată. Când, numai Dumnezeu știe!

Așa s-a ajuns în situația jenantă și hilară, deopotrivă, ca echipamentele de specialitate cu are sunt dotate autospecialele SAJ Vaslui să valoreze mult mai mult decât autovehiculele în sine.

”Echipamentele care le avem pe ambulanțe sunt foarte bune, foarte moderne și cu o valoare pe măsură. Cred că cel puțin 10.000 de euro costă. Dacă stai și te gândești, au ajuns să fie mai scumpe decât mașinile în sine. Pentru că toate mașinile sunt foarte deteriorate, foarte uzate. Culmea, am ajuns să avem echipamente mai scumpe decât mașinile!”, a mai declarat pentru Est News dr. Ungureanu.

Sperăm că ai noștri guvernanți de la București vor înțelege în cele din urmă situația disperată de la SAJ Vaslui și vor acționa în consecință. Nu de alta, dar sunt șanse foarte mari ca întreg parcul auto al ambulanțierilor vasluieni să aibă aceeași soartă. Și nu se știe dacă vor mai avea norocul de acum și, din nefericire, vom asista la tragedii cumplite în care pacienții și salvatorii lor, deopotrivă, vor pieri mistuiți de flăcări!

About Razvan Calin

x

Check Also

Copil de 11 ani, rănit grav de calul familiei când încerca să-l bage în grajd

Un copil de 11 ani, ...

UPDATE: Reglare de conturi azi dimineață, la Bârlad

Bârlădeanul care a fost bătut ...

Un bârlădean cere explicații conducerii Spitalului „Elena Beldiman” în legătură cu cel care i-a dezumflat roata mașinii parcate în curtea unității sanitare

Acuzații, aduse de un bârlădean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: