Google+
Home » Justitie » Mai degrabă vandalism, decât tentativă de furt în cazul bustului lui Marcel Guguianu!

Mai degrabă vandalism, decât tentativă de furt în cazul bustului lui Marcel Guguianu!

de Răzvan CĂLIN

În momentul de față, polițiștii bârlădeni sunt pe urmele celor care în urmă cu câteva nopți au distrus bustul marelui sculptor Marcel Guguianu, amplasat în Parcul Teatrului ”Victor Ion Popa”.

Dacă la început s-a mers pe ideea că la mijloc a fost vorba despre o tentativă nereușită de furt, în cele din urmă anchetatorii iau în calcul tot mai serios scenariul unui act de vandalism. Bustul marelui sculptor a fost găsit în noaptea de 24/25 ianuarie, căzut la baza soclului, cu ”răni” evidente provocate de indivizi în timp ce s-au străduit să o desprindă de pe postament. Până la urmă, vandalismul este varianta cea mai plauzibilă, mai ales că dosarul deschis la Poliția Bârlad este pentru comiterea infracțiunii de distrugere. Anchetatorii tind să creadă că dacă indivizii ar fi dorit să fure bustul, l-ar fi făcut să dispară rapid și nu l-ar fi lăsat aruncat la baza soclului, așa cum au procedat. Oamenii legii sunt pe urmele teribiliștilor care au comis acest gest incalificabil și speră ca în scurt timp să-i aducă în fața legii pentru a fi trași la răspundere.

Reamintim că în noaptea de 35/25 ianuarie, bustul regretatului sculptor a fost smuls de pe soclu și aruncat la câțiva metri depărtare de către autori rămași încă neidentificați. Bustul a fost dus la Primăria Bârlad și luat în primire de Serviciul de gospodărie comunală din cadrul instituției. Cum statuia prezenta urme serioase de distrugere, aceasta va fi supusă unui proces de restaurare înainte de a fi reamplasată la locul său.

Bustul maestrului Guguianu (1922 – 2012) a fost realizat de sculptorul Ion Iancuț și a fost dezvelit pe 23 iulie 2013, fiind donatia făcută orașului de către fostul primar Constantin Constantinescu. Marcel Guguianu este unul dintre cei mai mari sculptori români, considerat urmașul marelui Brâncuși.

About Razvan Calin

One comment

  1. Sunt ‘jmecheri’ ….de la droguri !! Daca NU MAI AVEM POLITIE ( pe strazi/ prin cartiere )!!!!!

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: