Home » Administratie » Bustul lui Guguianu, la cheremul vandalilor, din cauza unor erori… tehnice

Bustul lui Guguianu, la cheremul vandalilor, din cauza unor erori… tehnice

Bustul maestrului Marcel Guguianu, vandalizat săptămâna trecută, a suferit câteva lucrări de recondiționare. Artiștii plastici Dorinel Filiche și Sebastian Pascu, profesori la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, s-au ocupat cu grijă de acest aspect, lucrând chiar pe holul Primăriei, autoritate în custodia căreia se află opera realizată în bronz.

În cădere, bustul a fost lovit și a suferit câteva zgârieturi mai profunde. Am încercat să acoperim aceste imperfecțiuni. Este o lucrare foarte frumoasă, realizată de sculptorul Ion Iancuț, care a surprins foarte bine chipul inconfundabil al Bădiei”, a declarat prof. Dorinel Filiche.

Acesta a remarcat împreună cu alți reprezentanți ai Primăriei faptul că bustul nu fusese prins corect pe soclu ci doar cu un fel de adeziv, ceea ce a permis dislocarea lui cu ușurință. Sunt păreri, care acreditează ipoteza că bustul a căzut de pe soclu după ce cineva a aruncat cu un obiect în el, sau s-a desprins ușor, după care a fost aruncat dintr-un teribilism exacerbat și abandonat. Bustul are un sistem de prindere pe soclu destul de sigur, dar care nu a fost folosit la fixarea corectă, ceea ce a făcut ca vandalizarea acestuia să fie ușor de realizat.

La Bârlad mai sunt patru busturi din bronz. Reprezentanții Muzeului și cei ai Primăriei ar trebui să verifice cât mai curând dacă acestea sunt prinse corespunzător, iar dacă nu, să ia măsuri. ( Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: