Google+
Home » Sanatate » Gripa aviară forțează înăsprirea măsurilor de biosecuritate și în județul Vaslui!

Gripa aviară forțează înăsprirea măsurilor de biosecuritate și în județul Vaslui!

Răzvan CĂLIN

Apariția a tot mai multe focare de gripă aviară în diferite zone din țară, inclusiv în județe limitrofe, au forțat specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui să dispună luarea unui set suplimentar de măsuri profilactice. Cum principalul vector de transmisie al maladiei îl reprezintă păsările sălbatice, măsurile ce vor trebui luate de populație vizează tocmai limitarea și îndepărtarea contactului acestora cu păsările domestice.

Având în vedere modificările climatice din ultima perioada precum și numărul mare de păsări sălbatice existente la nivelul României, pe diferite amenajări naturale și artificiale de apă, se impune aplicarea următoarelor suri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodăriilor populației de pe tot teritoriul județului Vaslui, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice. Este interzis accesul tuturor păsărilor domestice și păsărilor sălbatice captive la luciuri de apa, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală”, se arată într-un comunicat emis de DSVSA Vaslui.

În același timp, oamenii trebuie să separe, pe cât posibil, rațele și gâștele de celelalte păsări domestice; se va evita creșterea păsărilor domestice în aer liber, iar acolo unde nu se poate, spațiul respectiv să fie securizat (păsările sălbatice să nu poată avea acces); se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii / diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei etc.

DSVSA Vaslui a înaintat adrese către toate primăriile din județ, exploatațiile piscicole, Grădina Zoologică Bârlad, prin care anunță pachetul de măsuri profilactice ce trebuie luat. În data de 02.02.2017 la sediul DSVSA Vaslui a avut loc o ședință de lucru la care au participat medicii veterinari concesionari și medicii veterinari oficiali, ocazie cu care au fost prezentate si discutate toate aceste măsuri. În săptămâna 06 – 10.02.2017, la sediul DSVSA Vaslui sunt programate întâlniri cu reprezentanții exploatațiilor comerciale de păsări și reprezentanții exploatațiilor de tip A de păsări, precum și cu reprezentanții fondurilor de vânătoare de la nivelul AJVPS, Directia Silvica și fondurile private. Și acestora li se vor prezenta măsurile ce se impun a fi luate în vederea prevenirii apariției focarelor de gripă aviara în judetul Vaslui, precum și măsurile de supraveghere și obligativitatea comunicării către DSVSA Vaslui a oricărei suspiciune de boală.

În ultima perioadă au fost diagnosticate șase noi focare de gripă aviară de înaltă patogenitate subtipul H5N8 la populația de păsări domestice și păsări captive sălbatice din gospodării ale populației: în județele Tulcea, Prahova, Mureș, Brașov și Bacău. Toate aceste focare au avut ca element comun contactul direct cu păsările sălbatice, aflate pe anumite amenajări hidrologice. Totodată, până la data de azi, a fost confirmat un număr de 31 cazuri la păsări sălbatice, cele mai multe dintre acestea fiind confirmate la lebede.

Comments

comments

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: