Home » Sanatate » Papucii de uz unic de la spitalul bârlădean, ori nefolosiți… ori refolosiți

Papucii de uz unic de la spitalul bârlădean, ori nefolosiți… ori refolosiți

Intenția conducerii Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad de a reduce riscul infecțiilor nosocomiale, prin punerea unor papuci de unică folosință la dispoziția aparținătorilor, este salutară, însă nu rezolvă problema.

În vreme ce vizitatorii, încet, dar sigur, încep să-și cumpere papuci de unică folosință de la cele două automate amplasate în corpul central al spitalului, cadrele medicale și pacienții intră și ies cu aceeași pereche de încălțăminte, anulând efectul măsurilor de prevenție. Dacă în privința pacienților, care își lasă în momentul internării încălțările la garderobă, reprezentanții spitalului nu pot să le impună prea multe, în privința cadrelor medicale se pot lua măsuri.

Nu le poți spune pacienților să-și cumpere ce au nevoie doar de la magazinul din spital. Ei pot alege să-și cumpere produse și de la magazinul din curtea spitalului. Desigur că ies din spital cu papucii pe care-i folosesc și în saloane. La urma urmei, ar fi normal să nu iasă din spital, dar oricât le spunem, ei tot nu înțeleg. Referitor la măsurile de igienă pe care trebuie să le respecte personalul medical, periodic îi reamintim că trebuie să aibă două perechi de încălțăminte – una pentru spital și una pentru ieșirea din clădire. Voi încerca să am o discuție atât cu infirmierele cât și cu cadrele medicale, pentru ca regulamentul să fie respectat întocmai”, ne-a declarat dr. Gabriela Daniș, director medical al spitalului bârlădean.

Până când acest regulament va fi respectat de toate cadrele medicale, inclusiv de practicanți și infirmiere, aparținătorii pacienților își vor cumpăra papuci de unică folosință de la automatul care, din când în când, se blochează, pentru că cei mai mulți utilizatori sunt la prima lor întâlnire cu un astfel de aparat.

Reprezentanții spitalului au o recomandare foarte importantă pentru vizitatorii care, din dorința de a nu mai cumpăra papuci de unică folosință în fiecare zi, îi reutilizează. Nu fac nici un fel de economie, pentru că introducerea papucilor folosiți în geantă îi poate costa mult mai mult, deoarece se pot contamina cu virusuri sau bacterii periculoase. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

3 comments

  1. Purtarea acestor halate si papuci nu rezolva problema infectiilor nocosominale si probabil este doar o afacere.Spitalul sa aiba halate pentru vizitatori la garderoba sterilizate.Nu poti eradica nocosominalele cand cu carpa ,mopul sau maturile faci curat si la wc uri si in sala de mese si in salon si pe hol.Nu poti impune vizitatorilor sa cumpere halate si papuci cand sa eradici infectiile cand personalul medical apartinand fiecarei sectii alearga peste tot,holuri afara ..etc.Cati papuci sa schimbe si pe ce bani personalul medical?

  2. Te uimesti cata smecherie.Pe angajatii lor care circula peste tot si apoi intra in sectii si saloane fara echipament de protectie ii recunosc bacteriile nocosominale dupa ecuson si nu se prind de ei?!Schimbati aparatura de sterilizare ,noptierele ruginite ..etc .Lasati apartinatorii sa cumpere un covrig bolnavului .

  3. Gogu Smantana

    Am fost si in alte spitale din tara, chiar private, dar nu se cumpara acesti asa zisi ppapuci.Se dau gratis.Si pana la urma la cat cotizam la CASS (pentru cei ce nu stiu 5,5 % angajatul si 5,2 % angajatorul din salariu brut) nu vad de ce ar trebui sa platim pentru aceste servicii.
    De asemenea conform codului fiscal pentru orice vanzare trebuie eliberat bon fiscal, ceea ce la Spitalul Barladean nu se face, cu atat mai mult cu cat managerul este un economist care a lucrat si la Curtea de conturi…………. De unde se stie ca nu se face evaziune cu aceste incasari destul de mari pentru acesti papuci( eu am avut o ruda in spital si am fost de cate trei ori pe zi acolo, deci se incaseaza sume mari)

%d blogeri au apreciat: