Home » Justitie » Lovitură în cazul dosarului de corupție de la Poliție: Curtea de Apel Iași trimite spre rejudecare la camera preliminară a cauzei la Tribunalul Vaslui

Lovitură în cazul dosarului de corupție de la Poliție: Curtea de Apel Iași trimite spre rejudecare la camera preliminară a cauzei la Tribunalul Vaslui

Curtea de Apel Iași a trimis spre rejudecare, la camera preliminară a Tribunalului Vaslui, dosarul în care mai mulți șefi din Poliția Vaslui, printre care și fostul conducător al instituției, Mihai Carp, au fost trimiși în judecată pentru numeroase fapte de corupție.
Lovitură grea dată justiției din Vaslui de către magistrații ieșeni în cel mai mare dosar de corupție instrumentat de DNA în cazul a numeroși polițiști din județ, inclusiv foști șefi ai instituției. Curtea de Apel Iași a dispus rejudecarea cauzei în camera preliminară a Tribunalului Vaslui, la aproape un an de la trimiterea în judecată a dosarului. Măsura a fost luată în urma contestației făcută de către polițiștii trimiși în judecată, fiind invocate unul din articolele Convenției Europene a Drepturilor Omului. Astfel, polițiștilor le-a fost admis articolul șase, paragraf unu din convenție, ”Dreptul la un proces echitabil”, conform căruia ”Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunțată în mod public, dar accesul în sala de ședință poate fi interzis presei și publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părți a acestuia, în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiției”.

Fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, alături de alți zece polițiști, printre care și fostul șef al Poliției Județene, Mihai Carp, într-un dosar privind fapte de corupție. Iulian Munteanu este acuzat că, în perioada 2013-2015, ar fi determinat mai mulți polițiști din subordinea sa, cercetați în aceeași cauză, să aplice sancțiuni mai blânde decât s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.

În unele situații, Iulian Munteanu a pretins de la șoferi favorizați foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, respectiv baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model. Totodată, i-a determinat pe subordonați, printre care inculpații Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei și Guralivu Constantin, să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii. Alt șofer care a primit o sancțiune contravențională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost și inculpatul Safir Ciprian (n.r.-administratorul unei firme de construcții), care a semnat procesul-verbal de sancțiune contravențională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancțiunii contravenționale principale a avertismentului, în loc de sancțiunea contravențională principală a amenzii”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
În 30 decembrie 2014, Iulian Munteanu l-a determinat pe inculpatul Romică Huhurez să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire în municipiul Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire atât la locuința sa, la proprietatea unui superior cât și la spălătoria unei cunoștințe. Totodată, în ianuarie 2015, Munteanu l-a determinat pe inculpatul Cernat Irinel Ioan să nu rețină certificatul de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluționarea, de către funcționarul competent de la o societate comercială, a dosarului de branșare la rețeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului în care locuia inculpatul Zamfir Marius Cristian – persoană din anturajul ofițerului de poliție. O lună mai târziu, arată procurorii, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru o persoană din anturajul său.
Anchetatorii îl mai acuză pe fostul șef al Biroului Poliției Rutiere Vaslui că, în iunie 2015, a ”deturnat realitatea” în cazul unui accident în care au fost implicați un polițist și inculpatul Zamfir Marius Cristian, administrator al unei societăți comerciale, în sensul că i-a suspendat permisul de conducere agentului de poliție, deși vinovat de producerea accidentului a fost omul de afaceri.
De asemenea, procurorii DNA arată că Iulian Munteanu ar fi primit materiale de construcții, sticle cu șampanie și îmbrăcăminte, pentru a interveni la un angajat de la RAR pentru urgentarea unei inspecții tehnice și la un coleg din alt județ pentru ca polițistul de acolo să soluționeze cu celeritate un dosar penal. În octombrie 2015, Munteanu, la instigarea inculpatului Sava Ionuț, ”a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava să beneficieze de o despăgubire mai mare”.
Conform anchetatorilor, în 8 aprilie 2015, inculpatul Mihai Axente, în calitate de comisar-șef la Poliția Română a primit de la fostul șef al Biroului Rutier Vaslui Iulian Munteanu carne de miel și vin de diverse sortimente și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui pat din lemn de esență frasin, pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și a nu aplica eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond făcut în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015. Patul a fost confecționat gratuit de către inculpatul Zamfir Marius-Cristian la propunerea lui Iulian Munteanu și dat lui Mihai Axente de la IGPR, printr-un intermediar, în 10 iunie 2015. 
(Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: