Home » Justitie » S-a făcut dreptate! Deratcos este bună de plată

S-a făcut dreptate! Deratcos este bună de plată

de Răzvan CĂLIN

Judecătoria Bârlad a decis că Deratcos Bârlad, firma care a folosit un insecticid interzis în UE pentru a stropi imașurile, este vinovată pentru decimarea a peste 1.350 de de familii de albine ce aparțin unor oameni din Puiești. Firma trebuie să plătească apicultorilor despăgubiri de peste trei miliarde de lei vechi.

După ce în primăvara anului trecut, mai mulți apicultori din comuna Puiești s-au trezit cu efectivele de albine decimate din cauza unei substanței toxice folosită pentru dezinsecția imașurilor, iată că o instanță de judecată face dreptate în acest caz controversat. Recent, cei opt apicultori păgubiți care s-au adresat instanței au obținut o hotărâre favorabilă din partea Judecătoriei Bârlad.

Instanța de judecată a stipulat clar că vina aparține SC Deratcos SRL Bârlad și Asociației Crescătorilor de Animale «Zoo» Puiești. Noi am depus la dosar, în susținerea cauzei noastre, o serie întreagă de documente prin care am arătat și dovedit cele întâmplate. Avem expertize efectuate de experți de la București care au arătat că cei de la Deratcos Bârlad au stropit imașurile din comună cu o soluție ce avea la bază o substanță interzisă chiar de Uniunea Europeană (UE), respectiv fipronil. Cu această substanță s-au stropit imașurile de pe mare parte din suprafața comunei Puiești, cum ar fi cele din satele Cristești, Lălești, Fulgu, Puiești, Călimănești etc. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni în prealabil (așa cum ar fi trebuit și cum o impune legislația în vigoare), că se vor efectua operațiuni de dezinsecție și deratizare a imașurilor din comună. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu trebuiau, sub nici o formă, să folosească soluții pe bază de fipronil, o substanță interzisă de mulți ani în cadrul UE”, a declarat reporterilor de la Est News, Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii afectați de acțiunea nechibzuită a celor de la Deratcos Bârlad.

În același timp, instanța a mai decis ca apicultorii în cauză să fie despăgubiți pentru daunele serioase pe care le-au suferit. Conform spuselor lui Munteanu, per total, este vorba de puțin peste trei miliarde de lei vechi, suma ce reprezintă valoarea pagubelor suferite de cei opt apicultori care au deschis acțiunea în instanță. Deși, inițial, s-a stabilit că numărul apicultorilor afectați se ridică la 26, ulterior, mulți dintre ei au renunțat să mai poarte război prin instanță cu vinovații dezastrului: Asociația ”Zoo” Puiești (cea care a comandat operațiunea de dezinsecție a imașurilor) și Deratcos SRL, cea care a efectuat acțiunea în sine. Decizia Judecătoriei Bârlad nu este definitivă și a fost contestată de Deratcos SRL, care a înaintat apel la Tribunalul Vaslui. Urmează ca în scurt timp instanța vasluiană să decidă data primului termen.

Peste 1.350 de familii de albine nimicite dintr-o lovitură!

Munteanu ne-a mai precizat că atât el, cât și ceilalți șapte apicultori păgubiți, intenționează să solicite în instanță recalcularea daunelor suferite. Și asta pentru că dezastrul ce i-a lovit în primăvara lui 2015 a lăsat urme adânci, urmările grave resimțindu-le și în momentul de față.

Gândiți-vă că noi am făcut expertiză pentru daunele suferite în 2015, dar de atunci și până acum nimeni nu ne-a despăgubit cu vreun leu. De aceea, vom solicita instanței să se ia în considerare și pierderile aferente anului 2016. Este cât se poate de normal pentru că după o asemenea lovitură, îți este foarte greu să te redresezi. Spre exemplu, eu am pierdut aproape 80% din efectivul total de albine pe care îl aveam. Îmi vor trebui trei – patru ani, dacă nu și mai bine, să îmi revin. Și atunci, în tot acest timp, pierderile pe care le înregistrez an de an, cum să mi le compensez?! Am încercat să avem discuții cu cei de la firma Deratcos, să găsim o cale amiabilă, să ajungem la o înțelegere, dar nu s-a putut. Au spus că nu cad la nici o învoială cu noi și că așteaptă decizia instanței. Iată că avem și lucrul acesta! Acum așteptăm să vedem ce va decide instanța de la Vaslui, dar sperăm că va fi la fel o hotărâre corectă și echitabilă”, a mai precizat pentru Est News, Munteanu.

În martie 2015, peste 1.350 de familii de albine ce aparțin unor apicultori din comuna Puiești au fost decimate după ce Deratcos SRL Bârlad a stropit imașurile cu Fipronil. Pe lângă pagubele imense suferite, apicultorii au fost extrem de iritați și de faptul că lucrările nu au fost anunțate nici telefonic, nici în scris, nici prin intermediul unor fluturași. Doar pe câmpurile respective au fost găsiți câțiva fluturași, alături de recipientele din care s-a stropit. Pentru această operațiune dezastruoasă, firma bârlădeană a fost amendată cu 30.000 de lei de către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: