Google+
Home » Sanatate » DSVSA Vaslui a participat ieri la un workshop despre pesta porcină africană

DSVSA Vaslui a participat ieri la un workshop despre pesta porcină africană

Reprezentanții DSVSA Vaslui au participat ieri la un workshop la Brașov, cu tema „Supravegherea pestei porcine africane și gestionarea faunei sălbatic”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, în cadrul programului „Better Training for Safer Food” și de Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), în cadrul programului Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases (GF-TADS).

Acțiunea face parte din seria de măsuri întreprinse de ANSVSA în contextul epidemiologic actual al pestei porcine africane. Din partea României au participat specialiști din cadrul ANSVSA, reprezentanți ai celor opt Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele expuse riscului de introducere a pestei porcine africane (Satu-Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea), medici veterinari de liberă practică, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, cei ai asociațiilor de vânători și responsabilii fondurilor de vânătoare.

Workshopul s-a dorit a fi o platformă de instruire și de dezbatere între specialiștii Comisiei Europene și reprezentații români cu scopul întăririi capacității de supraveghere, prevenție și control a pestei porcine africane. Subiectele discutate se axează, în principal, pe evoluția acestei boli la mistreți, cei care sunt rezervorul natural de virus și un vector important de transmitere al virusului PPA. În cadrul workshop-ului sunt discutate și analizate aspecte privind evoluția PPA la mistreți în regiunea Europei de Est, răspândirea geografică, rolul epidemiologic al mistreților, modele de transmitere a infecției și factorii de risc.
Alte teme abordate au fost referitoare la sistemul de management al bolii în țările unde evoluează boala la mistreți, rolul asigurării măsurilor de biosecuritate pe teritoriul fondurilor de vânătoare și în timpul vânătorii, distrugerea carcaselor și a cadavrelor animalelor infectate etc.
Utilitatea organizării acestui eveniment este justificată de faptul că România se află în zona de risc de introducere a virusului PPA, ca urmare a confirmării unor focare în Ucraina și Republica Moldova, cât și de evoluția pestei porcine africane în întreaga Europă. (G.P)

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: