Google+
Home » Administratie » Noile planuri ale Primăriei Bârlad în legătura cu azilul de bătrâni

Noile planuri ale Primăriei Bârlad în legătura cu azilul de bătrâni

Darea în folosință a azilului de bătrâni din Bârlad mai are de așteptat. Întrucât situația juridică a acestui imobil nu a fost încă reglementată, Ministerul Muncii are rezerve în privința alocării fondurilor pentru continuare lucrărilor construcției începute în 2002. Acesta este răspunsul primit de primarul Dumitru Boroș, care în urmă cu două zile a fost la București însoțit de o delegație, în scopul clarificării situației investiției.

Edilul-șef al orașului a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că în ciuda impedimentelor legate de încurcăturile de ordin juridic, primăria va încerca într-o primă fază să cumpere terenul pe care se află clădirea, aflat în proprietatea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad.

“Mai întâi vom cumpăra terenul, în valoare de aproximativ 400.000 lei, sumă pe care o vom prinde în bugetul local din acest an. Cred că merită să continuăm lucrările pentru că este o investiție mult așteptată de bârlădeni”, a declarat primarul. El a mai precizat că va dispune începerea unei expertize a construcției pentru a stabili care este situația la zi a lucrărilor, cât va trebui alocat pentru repararea zonelor deja deteriorate, dar și pentru finalizarea construcției.

Lucrările de construcție a azilului au început în 2002, la inițiativa conducerii de atunci a CARP. Inițial, aceasta a solicitat sprijin financiar de la Ministerul Muncii, însă, prin lege ministerul nu are voie să finanțeze decât investiții derulate de instituțiile publice, categorie în care casa pensionarilor nu intră. Pentru că nu există altă soluție mai bună decât o finanțare de la bugetul de stat, conducerea CARP și autoritățile locale au pus la cale un artificiu, agreat de Ministerul Muncii: un protocol între CARP și primărie, în baza căruia casa pensionarilor punea la dispoziție terenul, iar primăria cerea finanțare de la stat pentru construcția în sine. În plus, CARP s-a angajat să contribuie la rândul său cu suma de 3 miliarde de lei vechi pe an.

 Totul a mers bine pană în 2011, dată pană la care CARP contribuise cu 16 miliarde de lei vechi, Ministerul Muncii cu 20 de miliarde de lei vechi, iar primăria cu trei miliarde de lei vechi. În acel an, conducerea CARP a denunțat protocolul pe motiv că nu mai are bani, cerând Consiliului Local să-i restituie suma pe care o investise în clădire, lucru pe care autoritățile locale l-au refuzat. Ministerul Muncii a refuzat să continue finanțarea lucrării pană când nu se revine la vechiul protocol. Tensiunile dintre CARP și primărie au făcut ca investiția să fie abandonată înainte de a fi finalizată. De șase ani, clădirea este lăsată de izbeliște, deteriorându-se pe zi ce trece. (Mihaela NICULESCU)

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: