Home » Invatamant » Școlile bârlădene riscă să rămână fără ”obiectul muncii”!

Școlile bârlădene riscă să rămână fără ”obiectul muncii”!

Scăderea populației școlare este principala cauză.

de Răzvan CĂLIN

La Bârlad, indicele de natalitate tot mai scăzut din ultimii ani a dus, printre altele, și la o scădere drastică a populației școlare. De aici, automat, derivă o serie întreagă de probleme, mai ales pentru instituțiile de învățământ care, încet, dar sigur, se trezesc că sunt pe punctul de a-și închide porțile tocmai pentru că nu mai au elevi. De altfel, situația este generalizată la nivelul întregului județ și chiar în toată țara.

Revenind la Bârlad, acest fenomen îngrijorător a dus la dispariția propriu-zisă a unor instituții de învățământ. Unități precum precum Școala generală nr. 7 și Școala generală nr. 4 sunt deja de de domeniul istoriei, fiind desființate încă de acum câțiva ani. În aceste condiții, instituțiile de învățământ rămase fac tot posibilul pentru a-și asigura un număr de elevi cât mai ridicat pentru fiecare an școlar. E un soi de competiție surdă, dar acerbă, în care fiecare școală din Bârlad încearcă să devină cât mai atractivă pentru ”clientelă”.

”Din păcate, realitatea ultimilor ani și, mai ales, statisticile, arată clar populația școlară este din ce în ce mai scăzută, de la un an la altul. Tocmai de aceea, noi încercăm să ne menținem cât mai atractivi pe plan local, să atragem câți mai mulți copii care să se înscrie la unitatea noastră. Suntem o școală pentru care rezultatele obținute în anii anteriori sunt ca o carte de vizită. Avem un corp didactic format din circa 50 de cadre didactice bine pregătite, 18 săli de cursuri, o bibliotecă înzestrată cu peste 20.000 de cărți , o sală de sport plus multe alte facilități. La toate astea mai putem adăuga și un program de tip ”after school”, iar din anul școlar viitor vrem să înființăm și unul de tip ”step by step”. E o întreagă paletă de servicii și facilități cu care venim în întâmpinarea celor care vor să-și înscrie copiii la o școală de prestigiu”, a declarat pentru Est News, Bogdan Jora, directorul Școlii gimnaziale ”Manolache Costache Epureanu” (fosta Școală generală nr. 9).

Jora recunoaște că și în cazul școlii pe care o păstorește, populația școlară a intrat într-un regres constant în ultimii ani. Este o situație generalizată la nivelul întregului învățământ local și care îngrijorează foarte tare cadrele didactice. Mai ales că sunt primii care riscă să ajungă și în situația ingrată de a rămâne fără slujbe odată cu desființarea unor posturi sau chiar a unei întregi unități școlare. Singura soluție viabilă care ar putea reprezenta o ieșire din impas ar fi ca indicele de natalitate să atingă iarăși cote ridicate ca pe vremea ”împușcatului”, când statul comunist propăvăduia cu surle și trâmbițe imaginea-simbol a ”mamei-eroine”, cea care ”producea” copii pe bandă rulantă. E greu de crezut că vom mai trăi astfel de vremuri, mai ales în condițiile de astăzi!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: