Home » Sanatate » Ce trebuie să facem în cazul contactului posibil infectant cu păsări atinse de gripa aviară

Ce trebuie să facem în cazul contactului posibil infectant cu păsări atinse de gripa aviară

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări sălbatice și domestice în mai multe județe, Direcția de Sănătate publică Vaslui ne reamintește că sursa de infecție pentru păsările domestice o constituie păsările sălbatice și infecția nu se transmite la om prin consumul de carne de pasăre/ouă prelucrate termic. De asemenea ne oferă o serie de recomandări menite să ne ferească de acest flagel.

Evitați contactul cu păsări care prezintă semne de boală și spălați-vă cât mai des pe mâni cu apă și săpun, mai ales după manipularea păsărilor sau ouălor crude; în lipsa accesului la apă și a săpun, mâinile se șterg cu alcool sanitar. Achiziționați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

Dacă aveți în gospodărie păsări țineți-le într-un perimetru bine îngrădit, întrețineți igienic adăpostul și perimetrul acestora și nu uitați să vă spălați pe mâini de fiecare dată după ce ieșiți din perimetrul lor. Nu permiteți copiilor să se joace cu păsări sălbatice sau să atingă păsări bolnave si supravegheați-i să se spele bine pe mâini cu apă si săpun după fiecare atingere a unei păsări sau a unui ou. Dacă semnalați semne de boală la păsări, nu le atingeți și anunțați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate. Dacă vedeți cadavre de păsări, nu le atingeți și anunțați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.

Cum preparați hrana

Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate. Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a prepara carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate. Spălați–vă pe mâini înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic. Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic.

Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C. Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun. Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

“Menționăm că deși nu au fost detectate cazuri de infecție la om cu virusul gripal H5N8, din măsuri de precauție, persoanele care au venit în contact cu păsări confirmate cu gripă aviară vor fi supravegheate clinic pe o perioadă de 10 zile”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: