Home / Invatamant / Inspectori școlari din Republica Moldova, în vizită prin școlile din Vaslui!

Inspectori școlari din Republica Moldova, în vizită prin școlile din Vaslui!

Răzvan CĂLIN

O delegație formată din trei cadre didactice din Republica Moldova, în fruntea căreia se află Ana Vivdici, directorul Inspectoratului Școlar Național (ISN), a ajuns pe meleaguri vasluiene pentru o vizită de lucru ce se va întinde pe durata a trei zile. Din grupul oaspeților de peste Prut mai fac parte Adelina Ghețiu, director adjunct și Eudochia Ceban, șef adjunct în cadrul aceleiași instituții. ISN este o instituție nou înființată de guvernul Republicii Moldova, cu atribuții în sistemul de învățământ basarabean. Vizita dascălilor de peste Prut este rezultatul unui proiect amplu de colaborare între ISN și Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Vaslui.

Avem semnat un acord-cadru de cooperare instituțională internațională între ISJ Vaslui și ISN Republica Moldova, prin intermediul căruia au fost stabilite principiile cooperării dintre instituția nou înființată în Republica Moldova și ISJ Vaslui. Obiectivul nostru e să avem încheiate cât mai multe parteneriate între școli din Vaslui și cele din Republica Moldova. Împreună putem dezvolta proiecte care să conducă la dezvoltarea și îmbunătățirea celor două sisteme de învățământ”, a declarat Gabriela Plăcintă, șefa învățământului vasluian.

În cursul zilei de marți, 21 februarie, delegația cadrelor didactice basarabene a avut și o întâlnire cu prefectul de Vaslui, Isabel Bogdan, la care au fost prezenți ”generalul” Gabriela Plăcintă și Alexandru Mîță, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui. Conform unui comunicat emis de Cancelaria Prefectului, Ana Vivdici s-a arătat interesată de modul cum ISJ Vaslui și Instituția Prefectului colaborează.

Însă, principalul obiectiv al delegației din Republica Moldova este ca în cele trei zile de ședere în județul Vaslui să culeagă cât mai multe informații despre modul în care sunt organizate și funcționează structurile de învățământ din România.

Ana Vivdici a recunoscut că instituția pe are o conduce este una nouă, aflată în perioada definitivării cadrului normativ care să specifice clar rolul și responsabilitățile acesteia: ”Suntem o instituție nouă și vrem să introducem în învățământul nostru cât mai multe dintre ideile de bună practică din învățământul românesc. Avem multe de învățat din experiența voastră. Vrem să punem accent pe transparență, comunicare și promovare. Intenționăm să implementăm și anumite proiecte pentru perfecționarea cadrelor didactice, dar și pentru modernizarea sistemului nostru de învățământ”.

În consecință, în cele trei zile cât vor zăbovi pe meleagurile vasluiene, cadrele didactice din Basarabia vor vizita mai multe instituții de învățământ din Vaslui și Bârlad. În luna martie, o delegație de dascăli din județul nostru, în frunte cu ”generalul” Gabriela Plăcintă, va efectua, la rândul său, o vizită de lucru similară în unități școlare din Republica Moldova. În baza acordului – cadru de cooperare instituțională, cadre didactice din județul Vaslui vor susține cursuri de formatori cu omologii lor de peste Prut. În același timp, ambele tabere vor căuta să facă un schimb de informații cât mai valoros pentru o cât mai bună dezvoltare instituțională. Mai mult, s-a avansat ideea ca fiecare instituție de învățământ din județ să se ”înfrățească” (dacă dorește!) cu o unitate școlară din Basarabia.

About Razvan Calin

x

Check Also

Un nou club ”Credo Impact”, inaugurat pe Valea Prutului pentru 30 de copii și adolescenți din Pogănești și Chersăcosu

Un nou club ”Credo Impact”, destinat copiilor și adolescenților, ...

Cel mai mare punctaj, la olimpiada de limbă și literatură română, a fost obținut de o elevă din Gârceni

Etapa locală a olimpiadei de limba și literatura română ...

Cinci elevi și doi profesori de la Școala ”C. Parfene”, participanți la un proiect în Finlanda

Cinci elevi din clasa a VII-a A de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: