Google+
Home » Sanatate » A început vaccinarea găinilor, câinilor și pisicilor! Proprietarii căror dintre aceste viețuitoare vor trebui să scoată bani din buzunare!

A început vaccinarea găinilor, câinilor și pisicilor! Proprietarii căror dintre aceste viețuitoare vor trebui să scoată bani din buzunare!

de Răzvan CĂLIN

Medicii veterinari vasluieni atrag atenția populației că tocmai a fost declanșată o campanie de vaccinare care vizează următoarele orătănii și vietăți din bătătura fiecărui gospodar: găini, curci, bibilici, porumbei, câinii și pisicile. Conform unui comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, în cazul orătăniilor este vorba despre vacinarea antipseudopestoasă pentru păsările domestice din familia Galinacee, iar mâțele și câinii vor fi imunizati contra rabiei.

Vaccinarea păsărilor este efectuată de către medicii veterinari concesionari de liberă practică, iar contravaloarea vaccinului și a manoperei este suportată de către proprietarul de păsări. În cazul câinilor și pisicilor, costul vaccinului și al manoperei este suportat de la bugetul de stat. Însă, proprietarii animalelor vor trebui să plătească microcipul și implantarea acestuia, operațiune care se face în mod obligatoriu, concomitent cu vaccinarea antirabică.

Ambele campanii de vaccinare sunt obligatorii, iar DSVSA Vaslui atrage atenția tuturor proprietarilor de păsări și animale că riscurile și pagubele sunt foarte mari în cazul unui refuz de a-și vaccina dobitoacele. Pseudopesta aviară este o boală cu o mortalitate ridicată (de până la 100%) din efectivul de păsări afectat, nemaivorbind de consecințele economice foarte ridicate din cauza măsurilor luate la apariția unui focar. Cât despre rabie, este cunoscută virulența acestei boli, care odată declanșată nu mai poate fi tratată, ducând inevitabil la deces. Plus că este o maladie care se transmite și la om, având aceleași efecte devastatoare.

Comments

comments

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: