Google+
Home » Social » Exclusiv! Reacția pe care a avut-o Elena Ceaușescu în anii ’80, la vederea diademei princiare expusă zilele acestea la muzeul bârlădean!

Exclusiv! Reacția pe care a avut-o Elena Ceaușescu în anii ’80, la vederea diademei princiare expusă zilele acestea la muzeul bârlădean!

Printre obiectele de aur din Tezaurul României, expus zilele acestea la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, se află și câteva descoperite la Bunești – Averești, zona Huși, în perioada 1978 – 1992. Unul dintre acestea este o diademă princiară ce datează din sec. III – IV î.Hr. Superba bijuterie este din aur și cântărește aproximativ 750 de grame. Modelul reprezintă cinci flori cu câte cinci petale și trei tigri. O asemenea podoabă nu putea aparține decât unei persoane foarte importante și era purtată doar la anumite ceremonii, susțin istoricii.

Minunata podoabă, scoasă la lumină în anul 1984, a ajuns mai întâi în mâinile lui Ion Frățilă, în acea vreme prim secretar al Comitetului Județean de Partid Vaslui. Acesta a încercat să o recondiționeze singur, dar mai mult a deteriorat-o, așa că a fost nevoit să o trimită la Muzeul Județean Vaslui pentru a fi recondiționată de specialiști. Obiectul de tezaur a ajuns astfel în mâinile muzeografului Cristian Pântea, bârlădean de origine, unul dintre cei mai de seamă restauratori din țară.

„Mi-aduc aminte că a fost constituită o comisie națională specială pentru stabilirea caracteristicilor diademei. Am lucrat la recondiționarea obiectului de tezaur în jur de o săptămână, sub paza permanentă a câtorva milițieni, pază impusă de la București”, a povestit, în exclusivitate pentru cititorii Est News, muzeograful Cristian Pântea.

El spune că tot timpul cât a lucrat la recondiționarea diademei princiare s-a simțit incomodat de prezența milițienilor care nu îl slăbeau o clipă: ”Am încercat să mă opun acestei asistențe care mă deranja, dar fără succes. Am recondiționat obiectul din aur, care a fost așezat apoi într-o cutie de lemn comandată la o fabrică de mobilă din Vaslui și care a luat apoi drumul Bucureștiului în condiții de securitate maximă”.

Conform regulilor de atunci, toate obiectele de patrimoniu trebuia să treacă mai întâi la „Cabinetul Doi”, adică la tovarășa Elena Ceaușescu, și apoi în muzeu. Superba podoabă recondiționată la Vaslui nu a făcut excepție. Reacția soției dictatorului comunist la vederea bijuteriei dacice spune multe despre ideea pe care o avea în legătură cu obiectele de patrimoniu, pe care le privea cel mai probabil ca pe o marfă oarecare de pe tarabele din piață.

”Elena Ceaușescu și-a încântat privirea cu diadema princiară și le-a cerut ferm celor care i-au prezentat-o: «Mai aduceți!», povestește muzeograful bârlădean.

Podoaba din aur veche de mii de ani, realizată pe timpul dacilor și descoperită în situl dacic condus de Veturia Violeta Bazarciuca, ajuns în cele din urmă la Muzeul Național de Istorie a României, iar bârlădenii au privilegiul de a o vedea chiar la ei acasă.

O parte importantă a Tezaurului României este expusă la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad până pe 23 aprilie, în cadrul unei expoziții intitulată „Aurul și argintul antic al României”. Este pentru prima dată, cel puțin în ultimii 30 de ani, când bârlădenii au ocazia de a admira în realitate peste 1.000 de obiecte din aur și argint, dar și unelte cu care au fost realizate. Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie al României în colaborare cu 32 de muzee din țară, printre care și muzeul bârlădean. (Mihaela NICULESCU)

 

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: