Home / Administratie / Drogații și infractorii au pus din nou stăpânire pe centrul Bârladului!

Drogații și infractorii au pus din nou stăpânire pe centrul Bârladului!

de Răzvan CĂLIN

Urlete și răcnete de tot felul scoase pe gâtlej de niște indivizi aflați parcă la limita inumanului, înjurături și expresii dintre cele mai licențioase și râsete isterice de parcă ai fi în mijlocul unei case de nebuni unde toți rezidenții sunt în plină criză din cauză că nu și-au mai luat pastilele. Este o succintă descriere a incidentelor care au tulburat (din nou!) liniștea bârlădenilor care locuiesc pe strada Vasile Pârvan, în urmă cu două zile.

Totul este un ”deja vu” (din păcate) pentru că în zona respectivă – drept limite având blocul ANL, blocul G1 (fostul ghetou) și Blocul nr. 1 al Primăriei Bârlad, (CFR cum mai este cunoscut) – a devenit celebră în oraș din cauza unor grupuri de indivizi certați cu legea și cu bunul simț care își fac veacul pe aici. Mulți dintre ei sunt infractori sadea, cu tot felul de furturi sau alte infracțiuni la activ, mari consumatori de alcool și etnobotanice. Nu este prima dată când jurnaliștii de la Est News trag un semnal de alarmă față de cloaca ce a început iarăși să se formeze în zonă, spre disperarea miilor de bârlădeni cinstiți care locuiesc în zonă. Oamenii nu se mai pot odihni cum trebuie, nu mai au liniște și au ajuns să le fie teamă pentru copiii care vin și se duc la școală și pentru soțiile ce merg la serviciu. Atât timp cât în zonă își fac veacul, aproape nestingheriți, astfel de indivizi dubioși, este și normal să te temi pentru siguranța ta și a familiei tale.

În urmă cu două seri, o gașcă formată din cinci – șase indivizi dubioși și-au dat iarăși în petec și au provocat un scandal de proporții. Undeva după ora 21.30, indivizii au început să se manifeste din ce în ce mai zgomots și mai violent. Erau adunați de mai bine de oră și strânși toți, ciorchine, lângă gardul Casei ”Sturdza”, colțul dinspre blocul ANL. De altfel, cam aceasta este locația lor preferată, unde fie vară, fie iarnă, se adună cu regularitate. În urmă cu două seri, ”programul” lor a început ca de obicei cu îngurgitat băuturi alcoolice, dar n-au lipsit nici țigările cu niscaiva ”legale”, din care trăgeau toți cu nesaț.

”Cum se lasă întunericul, îi vezi că apar unul câte unul și în câteva minute îi vezi adunați pe la colțurile gardului de la Casa «Sturdza». Beau bere, vin sau cine știe ce alte băuturi de astea cu alcool și devin din ce în ce mai agitați. Așa au făcut și marți seara. Sunt extrem de gălăgioși și devin agresivi dacă îndrăznește careva să le spună ceva. La un moment au început să urle ca apucații, scoteau tot felul de sunete și înjurau în toate felurile. Așa fac mai tot timpul, asta e distracția lor. Au vrut două fete să treacă spre magazinul care e în apropiere și s-au întors din drum. Sărmanele, s-au speriat de cât de urât făceau indivizii ăștia, cum urlau și le-a fost frică să treacă pe lângă lângă ei”, ne-a povestit unul dintre bârlădenii care locuiesc în zonă.

Infractor scandalagiu luat pe sus de polițiști și ”pedepsit” cu 100 de lei amendă!

Unul dintre vecinii săi, disperat din cauza scandalului făcut de indivizi, a sunat la poliție și în scurt timp a apărut, pe jos, o patrulă. Oameni legii le-au luat datele de identitate la toți și le-au cerut să părăsească zona. Sfat pe care cei mai mulți dintre ei l-au urmat oarecum, căci s-au refugiat în scările blocurilor din apropiere. Doar unul dintre ei a rămas pe loc, vrând să arate că are ”sânge în instalație” și nu îi pasă de polițiști. Aceștia i-au cerut să se potolească și să prezinte un document de identitate, însă s-au izbit de refuzul vehement și sfidător al individului.

Cu fiecare solicitare a polițiștilor, individul devenea tot mai vehement, cu o atitudine din ce în ce mai agresivă și sfidătoare față oamenii legii. Aceștia și-au mai chemat în ajutor câțiva colegi, căci individul devenise extrem de violent și refuza cu obstinență să se potolească.

”Polițiștii au vrut să-l bage în mașina de serviciu cu care venise un alt echipaj și cu greu tare au reușit să o facă. Individul se zbătea încontinuu, urla ca din gură de șarpe și înjura ca la ușa cortului. Se manifesta ca un nebun! Aproape că nu reușeau polițiștii să-l prindă și să-l imobilizeze, atât de urât făcea!”, ne-a povestit unul dintre martorii care a asistat la tărăboi. În cele din urmă, oamenii legii au reușit să-l imobilizeze pe individ, l-au suit în mașină și l-au dus la sediul Poliției Bârlad. Aici, însă, să nu vă închipuiți că a primit cine știe ce pedepse aspre.

”Întrucât a refuzat să dea date cu privire la identitatea sa și a devenit recalcitrant, tânărul, în vârstă de 30 de ani, a fost dus la sediul poliției din localitate. Aici, după ce a fost identificat, a fost sancționat contravențional cu 100 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”, ne-a declarat agentul principal Alina Tonică, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Din informațiile pe care le avem, se pare că individul în cauză abia a revenit în țară din Italia, unde ar fi stat la închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt. Un individ cu un palmares infracțional bogat, obișnuit să sfideze tot ceea ce înseamnă autoritate a statului, ca să nu mai vorbim de bun simț sau conduită civică. Cam ăștia sunt indivizii care au pus din nou stăpânire pe această zonă din centrul Bârladului, profitând de lipsa de reacție a autorităților.

Oare când vor lua autoritățile măsuri de contracarare a acestui fenomen? -o întrebare la care nimeni nu se obosește să răspundă!

Pentru oamenii de bună credință care locuiesc în zonă, tocmai blândețea și, de multe ori, lipsa de reacție a autorităților față de acest fenomen, reprezintă o dovadă clară că ori nu se poate, ori nu se vrea ca aceste găști de infractori să fie anihilate odată pentru totdeauna. Este drept că în ultimul an agenții și procurorii de la Crimă Organizată au reușit să destructureze rețele infracționale bine organizate care se ocupau cu traficul de etnobotanice (gen clanul Manea sau gruparea condusă de Marian Pomet). În paralel, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali au patrulat prin zonă ceva mai frecvent, făcându-și simțită prezența în zonă mai puternic și descurajând, astfel, reapariția găștilor de indivizi dubioși, fie ei consumatori sau dealer-i de etnobotanice.

Acum zona începe să arate din nou ca înainte. Drogați, borfași, bețivi, tot felul de dubioși bântuie prin zonă, sfidându-i pe cei care nu vor decât să trăiască liniștiți. Asta în timp ce autoritățile par desprinse dintr-o cu totul altă lume, ori prea puțin le pasă de ceea ce se întâmplă în sânul comunității pe care se presupune că ei ar păstori-o. Ne-am fi dorit să aflăm și ce părere are primarul Dumitru Boroș, dar mai ales ce strategie (dacă are așa ceva!) ar aplica pentru a eradica acest fenomen. Din păcate, nu a răspuns apelurile telefonice ale jurnaliștilor de la Est News. Probabil, e mai ușor să ignori existența unei probleme, decât să încerci să găsești soluția potrivită. De altfel, este o reacție tipică pentru vajnicele noastre autorități locale, care preferă, mai degrabă, să aibe reacții de genul ”ei, nu-i dracu chiar atât de negru!” sau ”exagerează ziariștii ăștia, în căutare de senzațional!”. Ca să nu mai spunem că fac tot posibilul ca să țină departe de ochii opiniei publice informații care arată cât de mult s-a infiltrat în comunitatea bârlădeană traficul și consumul de etnobotanice. Căci aproape nu există săptămână în care ambulanțierii sau medicii de la UPU să nu se confrunte cu măcar un caz de adolescent sau tânăr care a consumat etnobotanice.

Așadar, întrebarea pe care o lansăm către autorități și la care bârlădenii așteaptă un răspuns urmate de și de fapte concrete, este: Când anume vor fi luate măsuri eficace care să contracareze aceste fenomen extrem de nociv care s-a insinuat atât adânc în comunitatea locală?

About Razvan Calin

3 comments

  1. Drusca (costache ionut ) , stavar ionut andrei , radu robert drogatii din cartier ……

  2. COSTACHE IONUT …(zis DRUSCA ) , stavar ionut andrei , radu bogdan sunt cativa din cei care stau acolo seara

  3. COSTACHE IONUT (zis DRUSCA ) ,STAVAR IONUT ANDREI , RADU ROBERT si inca vreo doi ,trei stau si se drogheaza si beau in fiecare seara in fata magazinului ZAMORA in scara blocului cu ” leu ” sau in fata scarii blocului D3 , acolo unde locuiesc nepoatele unei familii de etnie roma care atrag “atentia ” …………

x

Check Also

De anul viitor, bârlădenii ar putea să-și utilizeze cardul pentru cumpărăturile făcute la piață

Direcția pentru Administrarea Piețelor Parcărilor ...

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: