Home / Administratie / Veterinarii vasluieni în alertă din cauza pestei porcine africane: Focare ale acestei maladii au fost semnalate și în localități de peste Prut!

Veterinarii vasluieni în alertă din cauza pestei porcine africane: Focare ale acestei maladii au fost semnalate și în localități de peste Prut!

de Răzvan CĂLIN

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a emis o nouă avertizare pentru toți proprietarii de porci din județ, de această dată fiind vorba despre pericolul (tot mai mare) al apariției unor focare de pestă porcină africană.

Este vorba despre o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Cum în ultima vreme au apărut mai multe focare de pestă porcină africană în țări din Europa, dar mai ales în Ucraina, stat ce are frontieră comună cu România, autoritățile veterinare românești au declanșat alerta de vigoare. Mai mult, agențiile mass-media de peste Prut au anunțat în cursul zilei de duminică, 12 martie, că într-o localitate din raionul Soroca (sat Rublenița) a fost depistat un posibil focar de pestă porcină africană, autoritățile moldovene instituind carantina în zona respectivă.

Prin urmare și specialiștii veterinari vasluieni au decis că se impune luarea unor măsuri profilactice care să ducă la întărirea și îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci, dar și în gospodăriile populației. În același timp, sunt vizate și transporturile cu produse din carne de porc contaminată din țările unde boala și-a făcut apariția.

La sfârșitul săptămânii trecute s-a derulat și o ședință pe această temă a Centrului Local de Combatere a bolilor transmisibile ale animalelor din județul Vaslui, sub coordonarea prefectului Isabel Bogdan. Printre măsurile anunțate se numără și organizarea, la nevoie, de vânători organizate a porcilor mistreți, în cazul în care vor fi semnalate focare în rândul acestor sălbăticiuni. Totodată, primăriile au fost solicitate să identifice anumite zone, care să respecte distanța până la pânza freatică și resursele de apă, unde vor fi îngropate cadavrele animalelor, în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană.

About Razvan Calin

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: