Home / Administratie / Blestemul cartierelor Podeni și Munteni! Lucrările la canalizare, în impas!

Blestemul cartierelor Podeni și Munteni! Lucrările la canalizare, în impas!

de Simona MIHĂILĂ, Răzvan CĂLIN

Locuitorii cartierelor Podeni și Munteni din Bârlad par, parcă, blestemați să trăiască pe vecie în condițiile în care au trăit și bunicii lor. Nici bine nu s-a dus efectul șampaniei desfăcute cu circa două săptămâni în urmă, când municipalitatea bârlădeană anunța cu tam-tam începerea lucrărilor de canalizare menajeră în cele două cartiere, că primele probleme au și apărut.

Una din cele trei firme care au subcontractat lucrarea – SC Nomis 2003 SRL Galați – s-a retras din acest proiect. Reprezentanții firmei gălățene au adus în susținerea deciziei lor de a rupe parteneriatul cu firma ce a câștigat licitația o serie întreagă de argumente care ridică serioase semne de întrebare. Potrivit celor de la Nomis 2013, după primele cupe de excavator înfipte pe una dintre străzile din cartierul Munteni – strada Horia – problemele au năvălit ca dintr-o nefastă cutie a Pandorei: terenul a început să se surpe, au dat peste instalații despre a căror existență nu se știa nimic (nefiind nici măcar consemnate prin hrisoavele municipalității), racorduri clandestine la diverse rețele (inclusiv la cea electrică!), conducte de apă montate în subteran și nesemnalizate de cei care le-au efectuat cu ani în urmă etc.

Contactat telefonic, Cătălin Simion, administratorul firmei Nomis 2003 Galați, a declarat pentru Est News: ”Da, e adevărat că am renunțat la colaborarea cu firma care a câștigat licitația. Am făcut niște socoteli și am ajuns la concluzia că per cost nu se merită. Am descoperit că este o lucrare dificilă. Situația din teren a arătat că sunt necesare cheltuieli mai mari decât suma pe care ar fi urmat să o încasăm noi. Nu am știut asta decât după ce au început săpăturile. Sunt rețele făcute clandestin de oameni, pământul se surpă unde nu te aștepți … E destul de complicat!”.

Remedierea tuturor acestor probleme, ce au erupt după numai câteva zile de lucrări, presupune găsirea unor soluții tehnice de către constructor care ar depăși cu mult sumele pe care acesta ar urma să le încaseze. Mai pe românește, firma nu ar mai câștiga nici un leu din această afacere, ba ar trebui să mai aducă și bani de acasă ca să ducă proiectul la bun sfârșit. Toate aceste deficiențe care au ieșit acum la lumină nu fac altceva decât să dovedească modul lipsit de orice strategie edilitară în care s-au dezvoltat aceste vechi cartiere ale Bârladului de-a lungul timpului.

Iar acum, au pus într-o situație extrem de delicată derularea acestui important proiect edilitar pe care municipalitatea bârlădeană se tot chinuie să-l pună în practică de ani buni. De ce nu a prevăzut nimeni aceste probleme care acum pun piedici atât de serioase în executarea mult așteptatului proiect? Nimeni nu a putut anticipa așa ceva din cauză că nici un document din arhivele municipalității nu le-a consemnat. Prin urmare, studiile tehnice care au precedat proiectul nu au avut cum să prevadă aceste probleme care zac de foarte mult timp ascunse sub pământ. Abia după primele lopeți au început să iasă la lumina zilei problemele care zăceau în subteranele zonei.

Alarmant este că din informațiile pe care le avem și celelalte două firme care au subcontractat lucrarea de la firma câștigătoare a licitației intenționează să urmeze exemplul celor de la Nomis 2003 Galați și să se retragă din acest proiect. Din aceleași motive, bineînțeles: este o lucrare mult prea complexă ce implică costuri mult mai mari decât cele estimate inițial.

Totuși, Dumitru Boroș, primarul Bârladului, s-a arătat foarte rezervat în declarații: ”Eu nu știu nimic. Nu am cunoștință ca vreo firmă să se fi retras. Dar voi verifica și vă voi spune”.

Licitația privind execuția proiectului a fost câștigată de Instal Service Technology SRL Măgurele. Pentru această investiție, municipalitatea bârlădeană a contractat, încă de acum aproape 2 ani, un împrumut la CEC în valoare de 17,7 milioane de lei, bani care vor fi rambursați pe parcursul a trei ani. Termenul de execuție a întregului proiect este de 24 de luni, lungimea totală a rețelei de canalizare menajeră ce va fi amenajată pe cele 73 de străzi și fundături din Podeni și Munteni fiind de 22.000 de metri. Sunt prevăzute patru stații de pompare a apelor uzate.

About Razvan Calin

x

Check Also

Bradul din centrul Vasluiului prinde contur. De Moș Nicolae, orașul va fi plin de luminițe

Pomul de Crăciun pregătit de ...

Case abandonate și monumente istorice, ruine în centrul Bârladului

Supraimpozitarea imobilelor părăsite sau neglijate ...

Ultimul Târg de Crăciun pentru vechile căsuțe din lemn, la Bârlad

Căsuțele din lemn, achiziționate de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: