Google+
Home » Justitie » (Video) Mărturia tulburătoare a starețului bătut și tâlhărit în propria sa chilie

(Video) Mărturia tulburătoare a starețului bătut și tâlhărit în propria sa chilie

Preotul Ștefan Gușă a scăpat cu greu din mâinile agresorilor, care l-au lovit cu o bată și au pulverizat spray iritant. Hoții au reușit să plece doar cu cheile de la mașini și lăcașurile de cult, cu sumă de aproximativ 200 lei din cutia milei și niște țuică. Este pentru  a treia oară în ultimele luni când călugărul este atacat. Unul dintre suspecți, un tânăr de 23 de ani, a locuit în 2013, timp de câteva luni, la mânăstire și, de fiecare dată, călugărul l-a iertat pe el și pe  amicii săi de fărădelegi, toți din județul Iași. Ieri, cei patru, dintre care unul și-a așteptat complicii în mașină, au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Rănit și în stare de șoc, preotul Ștefan Gușă pune totul pe seama lipsei de educație, dar și a faptului că tinerii nu au cu ce trăi, nu au locuri de muncă și nici dorință să câștige un ban cinstit.

În urmă cu trei nopți, starețul mănăstirii Movila lui Burcel, preotul Ștefan Gușă, a fost atacat în timp ce dormea în chilia sa. Necunoscuții, cu cagule pe față, i-au pus o lanternă în ochi, au pulverizat spray lacrimogen și, în timp ce călugărul în vârstă de 67 de ani încerca să se apere, l-au lovit cu o bată peste mâini. Cu o forță nebănuită, bietul om l-a împins pe unul dintre atacatori și s-a strecurat afară, unde a strigat după ajutor. Ulterior, preotul și-a dat seama cine a pus la cale acest plan. E vorba de un tânăr de 23 de ani, din județul Iași, care a stat un timp la mânăstire, însă nu s-a putut adapta. El a mai prădat mănăstirea și pe stareț încă de două ori. Ieri, polițiștii i-au ridicat pe cei patru suspecți (cu vârste cuprinse între 19-37 ani), din localitatea Bârnova, județul Iași. Tinerii și-au recunoscut fapta.

“Dormeam. Când i-am simțit în dormitor, instinctiv, am sărit în sus. Unul avea o lanternă puternică și mi-a pus lumina în ochi, altul cu un spray  dat spre mine. Am pus mâna la ochi. Eu l-am văzut doar pe primul, dar apoi am aflat că erau trei în cameră. S-au turnat unul pe altul, la poliție. Am reușit sa mă ridic, l-am îmbrâncit pe unul dintre ei peste un dulap. Atunci cred că mi-au dat cu bâta pe spate. În învălmășeală, nici nu rețin exact cum m-am strecurat printre ei, afară, să cer ajutor. Îngerul păzitor mi-a arătat calea. Sunt bătrân, bolnav, eram buimac de somn, m-am speriat… O minune a fost că am scăpat din mâinile lor. Ei căutau bani. Nu au spus nimic. Dar după ce au luat cheile de la mașini, biserică, magazie, au scotocit după bani. Au găsit niște mărunțiș, maxim 100-200 lei.  Cât am strigat eu oamenii să mă ajute, ei au fugit. Aveau un altul care îi aștepta cu mașina, la baza dealului. Am aflat ulterior. Mi-am dat seama cine e capul răutăților. Un tânăr de 23 de ani, care a locuit aici în 2013 și care a mai intrat cu forța de două ori aici, împreună cu alți complici. Au furat atunci bani, veșminte și cărți bisericești, multe lucruri. I-am iertat mereu. Dar iată unde duce iertarea! Ei au înțeles că pot veni aici de câte ori rămân fără bani. Am fost în mare pericol, mă puteau omorî. Maica Domnului m-a păzit! De acum, legea să își facă datoria! Probabil ei au aflat că urmează să începem picturile în biserică și aveam niște bănuți strânși pentru avans. Sunt oameni fără rușine, fără respect, fără Dumnezeu, cu un tupeu fără margini. De vină e lipsa de educație, dar și societatea are partea sa de vină. Nu îi încurajează și nu le creează tinerilor locuri de muncă. Nu au din ce trăi, practic, doar din furtișaguri! Foamea dă prin băț!”, ne-a declarat preotul Ștefan Gușă. (Daniel MICU)

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: