Home » Administratie » Primăria Bârlad, neprimitoare pentru persoanele cu handicap

Primăria Bârlad, neprimitoare pentru persoanele cu handicap

Nerespectarea drepturilor persoanelor cu handicap nu este doar o vorbă în vânt. După ce că legea privind accesul gratuit în instituțiile publice de cultură este încălcată la Bârlad de cele mai multe ori și accesul în celelalte instituții publice a început să fie îngreunat.

Se întâmplă chiar la Primăria Bârlad. De când s-a deschis intrarea principală, tot mai multe persoane sunt nemulțumite că la intrarea în instituție nu au fost montate rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. Există două rampe de acces, este adevărat, incorect construite, la intrările laterale ale Primăriei. Intrarea dinspre farmacie este blocată, cea dinspre Poliție poate fi folosită de către persoanele cu handicap locomotor, cu condiția ca butonul soneriei să fie apăsat. Din păcate, la nici una dintre intrări nu există un anunț în care să se indice persoanelor cu handicap locomotor pe unde să intre și în ce condiții. Nici la intrarea principală, reactivată de primarul Boroș încă de la preluarea mandatului, nu există nicio mențiune referitoare la accesul persoanelor cu handicap locomotor în instituție. Cele mai multe persoane cu dizabilități locomotorii abandonează ideea intrării în primărie din cauza lipsei rampei de la intrarea principală.

Unele persoane reușesc să intre în instituție ajutate de însoțitori. Există și persoane care se prezintă la intrarea laterală, utilizată până acum un an de toți bârlădenii care aveau treabă la Primărie, dar nu toate apasă butonul soneriei, neștiind că aceasta este modalitatea de intrare, mai ales că nu e nimeni acolo. Cum intrarea pare pustie, oamenii abandonează relativ ușor ideea de a pătrunde pe acolo în instituție și preferă să fie ajutați de alte persoane pentru a intra pe ușa principală.

Dacă reprezentanții Primăriei nu au fost în stare până acum să rezolve această problemă și să afișeze cu litere mari, pe înțelesul tuturor, care este modalitatea de acces pentru persoanele cu handicap locomotor, ziarul nostru îi informează că pot folosi soneria montată la intrarea dinspre Poliție. Nu trebuie decât să sune și să aibă răbdare un minut-două sau mai multe, până când polițistul local din instituție vine la ușa să le deschidă.

Timpul de așteptare poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de problemele cu care se confruntă la acel moment polițistul local care asigură paza Primăriei. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: