Home » Social » Scriitoarea bârlădeană Petruța Chiriac și-a lansat cel de-al zecelea volum

Scriitoarea bârlădeană Petruța Chiriac și-a lansat cel de-al zecelea volum

Sâmbătă, 18 martie, într-o atmosferă intimă, alături de câțiva prieteni adunați la o cafenea literară, scriitoarea și publicista Petruța Chiriac și-a lansat cea mai recentă carte, apărută anul trecut la Editura „Sfera”. Volumul, intitulat „Sfere de gând publicistic”, beneficiază de o prefață semnată de profesorul Gheorghe Clapa și a fost prezentat de acesta împreună cu profesorul Mihai Luca și criticul Teodor Pracsiu.

Este o carte în care am dorit să strâng cele mai interesante materiale pe le-am scris și publicat în presă, gândurile mele în legătură cu societatea de astăzi. Este o culegere de articole publicate de mine în revista «Academia Bârlădeană», săptămânalele «Păreri tutovene» și «Bârladul», în revista «Meridianul Cultural», cât și în «Pagini medicale bârlădene», unde am publicat mai multe recenzii ale unor cărți scrise de medici, unii fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România”, ne-a declarat Petruța Chiriac.

Autoarea a debutat în 1980, ajutată de profesorul Mihai Luca, pe atunci inspector.

Petruța Chiriac, ca scriitoare, în general și mai ales ca jurnalist, în special, are o specificitate a stilului începând de la titlul cărților, pe care le clamează cu o convingere parcă impusă, cu nuanțe imperative, mai ales în culegerile de publicistică: «Vocea mea distinctă» (2010), a se sublinia cuvântul «distinctă», sau «Sfere de gând publicistic» (2016), sfera fiind simbolul perfecțiunii. Volumul are trei părți distincte. În prima, autoarea se oprește cu sensibilitate și aplomb asupra unor trăiri intense, cu sensibilitate feminină, notând imagini plastice și auditive care îi atrag atenția în mod deosebit. A doua parte este consacrată câtorva aspecte care evidențiază prezența și participarea autoarei la diferite momente culturale, iar a treia și cea mai mare parte a volumului este consacrată «Paginilor medicale bârlădene», pe care le-a onorat consecvent și cu acuratețea scrisului prin prezentarea creațiilor literare ale unor autori bârlădeni sau nume mari în literatura contemporană. Autoarea consemnează în carte și momente deosebite din viața și activitatea profesorilor Gruia Novac, Vasile Dumitrache, Valentin Negre, Simion Bogdănescu, etc. În evoluția presei bârlădene, de la începuturile ei până în prezent, într-un viitor nedefinit, aportul scriitoarei îndrăgostite de publicistică, Petruța Chiriac, nu va rămâne neremarcat”, a declarat prof. Mihai Luca. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: