Home / Administratie / Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad

Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad

În jur de 200 de bârlădeni s-au adunat ieri în Centrul Civic pentru a participa la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia împlinirii a 197 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 20 martie 1820. Au rostit alocuțiuni prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, prof. Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Municipal, col. Marcel Mergeanu, comandantul Garnizoanei Bârlad și Dumitru Boroș, primarul municipiului.

Pentru ca a fost o zi aniversară, nu s-au depus coroane de flori ci doar câteva flori la statuia domnitorului, din fața Primăriei Bârlad. Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai Primăriei, ai Consiliului Local, ai Bisericii, ai unităților militare din oraș, ai Jandarmeriei dar și un grup de elevi de gimnaziu și școală primară. Manifestarea a continuat cu o mică scenetă interpretată de doi actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” și cu defilarea militarilor, conform protocolului militar impus cu ocazia acestor momente festive.

Manifestări dedicate zilei de naștere a domnitorului Cuza s-au desfășurat pe tot parcursul săptămânii trecute. Duminică, însă în sala de ședințe a Primăriei, s-a desfășurat cea mai importantă activitate din cadrul „Zilelor Cuza”, și anume simpozionul „Alexandru Ioan Cuza – între Orient și Occident”. Acesta a fost organizat de Societatea de Științe Istorice filiala Bârlad și chiar dacă la eveniment nu a participat invitatul anunțat – conf. Univ. dr. George Enache de la Universitatea „Dunărea de jos” Galați, simpozionul a fost interesant prin luările de cuvânt ale mai multor profesori de istorie bârlădeni.

Tot duminică, a fost organizată o activitate cu același subiect la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad . Organizatorii au propus publicului simpozionul „197 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, susținută de col.(r) Constantin Chiper, col. (r) și Pavel Valerian Timofte, președinți al Asociatiei Naționale „Cultul Eroilor- Regina Maria” și prof. Maria Marin, membră a CARP. De asemenea, a fost prezent la activitate și Isabel Bogdan, prefectul județului Vaslui. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: