Home / Invatamant / Agresiunile din interiorul școlilor sunt o realitate! Nu le mai ascundeți de ochii presei, ci încercați să le rezolvați!

Agresiunile din interiorul școlilor sunt o realitate! Nu le mai ascundeți de ochii presei, ci încercați să le rezolvați!

Acesta este apelul făcut de psihologi către autorități față de proliferarea fenomenului de bullying în școlile din județ, după ce jurnaliștii de la Est News au dezvăluit un nou caz de acest gen la Școala de Arte din Bârlad.

de Răzvan CĂLIN

Dezvăluirile făcute recent în paginile cotidianului Est News pe marginea agresiunilor la care sunt supuși elevii mai mici de către colegii lor din anii superiori de studiu, vin să denote o realitate pe care autoritățile încearcă cu disperare să o ascundă sau o ignoră cu bună știință: bulllying-ul este un fenomen cât se poate de prezent în instituțiile de învățământ locale. Ceea ce se întâmplă la Școala gimnazială de arte ”N. N. Tonitza” nu este, din păcate, un fenomen singular. În anul școlar trecut, o elevă de la Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Bârlad a fost bătută, terorizată și umilită de câțiva colegii ai ei, doar pentru simplul fapt că era diferită (era cuminte, cu dorință de a învăța și o fire mai discretă decât ceilalți).

Specialiștii în domeniu, psihologii care s-au aplecat asupra acestui fenomen antisocial și l-au studiat, spun cu tărie și convingere că autoritățile ar trebui să se trezească până ce nu este prea târziu. Bullying-ul nu are o traducere exactă în limba română, însă definiția oferită de specialiști este edificatoare: intimidare, terorizare, brutalizare. Nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unora de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Este exact ceea ce se întâmplă la Școala de Arte din Bârlad, poate ultima instituție de învățământ la care te-ai aștepta să existe așa ceva.

Ionel Brătianu, psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a vorbit cât se poate de tranșant despre acest fenomen. Un fenomen despre care spune că este omniprezent în mai toate instituțiile de învățământ, dar mai ales cele din mediul urban.

”Cine spune că acest fenomen nu este prea răspândit în școlile noastre sau chiar neagă totalmente existența acestuia, face o mare greșeală. Din păcate, realitatea din teren arată că școala a devenit mediul unde unii copii, cu reale probleme de comunicare în familie, pot răbufni fără să se teamă că vor fi trași la răspundere. Vorbim despre un mediu școlar lipsit de niște reguli, dar și recompense, cât se poate de clare, unde fiecare să conștientizeze cu adevărat că fiecare faptă a sa produce consecințe pe măsură. Agresorii, cei care sunt bully, arată în mod clar că mediul familial de unde provin este grevat de serioase probleme. Setul lor de valori este distorsionat și acționează în consecință. Iar victimele lor sunt tocmai elevii cuminți, conștiincioși, cu rezultate bune la învățătură, tocilarii, cum mai sunt numiți. Ei sunt intimidați, hărțuiți și agresați în permanență de către cei care, de regulă, sunt tocmai opusul lor: leneși, slabi la învățătură, cu probleme de comportament”, a declarat pentru Est News psihologul Brătianu.

Deși directorii unităților de învățământ și șefii din fruntea Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui au căutat în permanență să minimalizeze acest fenomen (sau chiar să-l ascundă de ochii opiniei publice), jurnaliștii de la Est News au reușit să prezinte astfel de cazuri în repetate rânduri. Bineînțeles, grație și părinților și elevilor care au preferat să ia atitudine și să vorbească deschis despre acest subiect sensibil.

Că autoritățile locale se străduie din răsputeri să bagatelizeze această realitate dureroasă stă dovadă și un raport pe care șefii ISJ și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) l-au prezentat ieri prefectului de Vaslui, Isabel Bogdan. Este vorba despre raport axat fix pe siguranța în școlile din județ, în care se spune, printre altele, că ”violențele săvârșite în incinta unităților școlare s-au redus în primul semestru școlar 2016-2017 cu 75% față de primul semestru al anului școlar 2015-2016”. Nu știm exact pe ce baze se sprijină acest raport de activitate al jandarmilor și inspectoratului școlar, dar iată că realitatea din teren este cu totul alta. Nimeni nu spune că în școlile vasluiene violența este la ea acasă, însă nici nu poți nega cu vehemență că fenomene de genul bully lipsesc cu desăvârșire.

Psihologul Brătianu: ”Trebuie intervenit în regim de urgență!”

Și totuși un semnal de alarmă trebuie tras, pentru că lipsa de reacție ar putea avea consecințe extrem de dureroase. Psihologul Brătianu că politici precum ”legea tăcerii” trebuie să dispară definitiv mai ales în astfel de situații.

”Din punctul meu de vedere este clar că trebuie intervenit în regim de urgență! Este totalmente greșit cum se procedează acum: «Haideți să tăcem, să nu facem tam-tam prea mult ca să nu audă presa!». De parcă presa ar avea vreo vină. Și știți ce se întâmplă ori de câte ori se procedează așa: după un timp, problemele reapar cu și mai mare virulență! Părinții, școala, cadrele didactice, poliția și toate instituțiile statului ar trebui să facă front comun pentru ca fenomenul bully să dispară sau să fie cât mai diminuat. Nu trebuie date sancțiuni aiurea, așa, de ochii presei, ci să vii cu măsuri care să vindece, nu să provoace răni și mai mari”, a mai spus Brătianu.

Unele cadre didactice s-au plâns că potrivit regulamentelor și normelor în vigoare, le este aproape imposibil să ia măsuri punitive sau de coerciție împotriva elevilor. Este știut faptul că statul român și Uniunea Europeană pun preț foarte mare pe protejarea drepturilor copilului. Așa s-a ajuns în situații, susțin profesorii, în care sunt nevoiți să tolereze orice comportament al elevilor, de teamă că în cazul în care ar îndrăzni să ia vreo măsură, tot ei vor fi cei admonestați.

”Este fals și prost înțeleasă legislația în vigoare. Am avut cazuri clare în care părinții unor copii au răspuns în fața legii pentru faptele copiilor lor”, susține Brătianu.

Astfel de situații au avut urmări și mai grave, în care însuși dascălii au fost agresați de unii elevi cu reale probleme de comportament, de regulă aceiași bully care își terorizează colegii. Chiar la finele anului trecut, Est News a prezentat pe larg cazul profesoarei de limba română care a fost bătută de un elev cu o țeavă de calorifer doar pentru că îi pusese o notă mică în teză. În mod ciudat, elevul s-a ales doar cu o mutare ”disciplinară” la altă clasă, în timp ce profesoara a avut picioarele învinețite în urma ”corecției” aplicată de copil. Iată, dar, situații care ar trebui să înceteze, dar a căror rezolvare stă strict în puterea autorităților. Tot cadrele didactice, sprijinite de șefii inspectoratului școlar, ar trebui să facă demersuri la Ministerul Educației pentru ca astfel de probleme să capete o rezolvare viabilă.

”Dacă toți stăm cu mâinile în sân și ne străduim doar să nu afle presa despre asemenea lucruri, atunci nu facem nimic. Fenomenul bully este cât se poate de real în școlile din județ. Am avut cazuri în care un elev era terorizat de alți colegi care îl obligau inclusiv să sustragă bani și bunuri de valoare de acasă ca să le dea lor drept taxă de protecție, să nu-l mai bată sau să nu se mai ia de el. Ajunsese bietul copil într-o situație critică, cu o depresie foarte urâtă, cu dezinteres față de școală etc. Cât timp mai trebuie să ne confruntăm cu astfel de cazuri?”, a conchis psihologul Brătianu.

Ne-am fi dorit să aflăm și un punct de vedere din partea Gabrielei Plăcintă, șefa învățământului vasluian, însă nu a răspuns apelurilor făcute de jurnaliștii Est News.

În ediția de marți, 21 martie, cotidianul ”Est News” a prezentat pe larg situația explozivă existență la Școala de Arte din Bârlad, acolo unde părinții elevilor din clasele mai mici aproape ca nu vor să își mai lase copiii la școala de frică să nu fie bătuți de colegii lor mai mari de clasa a VIII-a. Îi lovesc pe cei mai mici cu pumnii și picioarele, îi bat cu cureaua, îi îmbrâncesc de la unul la altul pe holurile școlii, le iau ghiozdanele și portofelele sub nasul cadrelor didactice. Victimele acestor elevi iresponsabili au făcut declarații tulburătoare destul de târziu pentru că au fost amenințați de cei mari cu bătaia dacă vor sufla vreo vorbă acasă. Intrigați de ceea ce li se întâmplă la școală copiilor lor părinții au făcut sesizări diriginților de la clasa a VI-a și a VIII-a, dar situația se menține inflamată în continuare.

About Razvan Calin

x

Check Also

Elevii și studenții merituoși din Banca, sprijiniți de Primărie cu burse

Premieră, în rândul primăriilor din județul Vaslui! Peste o ...

In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

Momente emoționante, duminică 1 Martie, la reuniunea lunară a ...

Mărțișoarele create de copiii de la CSC 2 au ajuns la sute de bârlădeni

Peste 500 de mărțișoare au fost confecționate și valorificate, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: