Home » Social » Ancheta AJPIS, la final: două persoane cu handicap au încasat ilegal îndemnizații de peste 40.000 de lei

Ancheta AJPIS, la final: două persoane cu handicap au încasat ilegal îndemnizații de peste 40.000 de lei

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a descoperit în comuna Dumești două persoane care au încasat ilegal de la primărie suma de 40.317 lei constând în indemnizație de însoțitor pentru persoane cu handicap. Ilegalitățile au fost constatate de către inspectorii AJPIS în timpul amplelor controale desfășurate în ultima săptămână atât la Primăria Dumești și la o parte din cele 133 de persoane cu handicap din comună cât și la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, copii și adulți.
Astfel, una din cele două persoane a încasat necuvenit, timp de peste trei ani, suma de 29.000 de lei, după ce a primit indemnizație ”în dublu”, atât de la primărie cât și de la Direcția pentru Protecția Copilului.
În cel de-al doilea caz, prejudiciul se ridică la 11.000 de lei și reprezintă o diferență de bani pe care persoana în cauză a primit-o după ce i s-a schimbat încadrarea în grad de handicap, de la grav la accentuat. În mod normal, beneficiarul de ajutor pentru persoane cu handicap trebuia să comunice la primărie modificarea intervenită.

”Plățile efectuate necuvenit către cei doi beneficiari au fost identificate în urma confruntării bazelor de date ale Primăriei Dumești și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. În consecință, am dispus către primărie recuperarea debitului total de 40.317 lei, urmând ca, până la finalul lunii mai, să ne fie comunicate modalitățile de recuperare a sumelor încasate fără temei legal”, ne-a declarat directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliță.

Tot în urma controlului defășurat la Dumești, AJPIS a dispus și reanalizarea încadrărilor în grad de handicap pentru trei copii, printr-un consult suplimentar făcut de către un alt medic specialist. De asemenea, s-a propus și evaluarea la domiciliu a șapte beneficiari adulți care au primit certificate de handicap înainte de anul 2.000.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui a început, pe 13 martie, o anchetă în comuna Dumești, în urma apariției unor reclamații cu privire la încasarea ilegală de ajutoare pentru handicap de către unii beneficiari ai acestora care nu ar avea problemele de sănătate pentru care primesc bani de la stat.

Unii dintre localnicii i-au acuzat pe o parte dintre consătenii lor că ar încasa ilegal indemnizație de handicap, în condițiile în care nu ar suferi în realitate de boala cu care figurează în documente. Unul dintre exemplele date este cel al unui tânăr care, deși ar avea probleme grave cu vederea, urmează cursurile unei școli de șoferi. Acest caz a fost infirmat de AJPIS Vaslui în urma controlului efectuat. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: