Home / Invatamant / Psihologul școlar Daniela Marinescu despre pericolul Balena albastră: ”La nivel de școli trebuie formate comisii cu rol distinct în prevenirea acestui fenomen!”

Psihologul școlar Daniela Marinescu despre pericolul Balena albastră: ”La nivel de școli trebuie formate comisii cu rol distinct în prevenirea acestui fenomen!”

de Răzvan CĂLIN

Chiar dacă până în momentul de față nu au fost înregistrate cazuri de copii sau adolescenți din județul nostru care să fi jucat acest maladiv joc, asta nu înseamnă că pericolul nu există. Dimpotrivă, specialiștii vorbesc despre un nivel pervers al secretizării pe care jocul îl impune sau îl induce într-un mod persuasiv: jucătorii se feresc să recunoască că au habar de acest joc, iar când, finalmente, admit că îl joacă este deja prea târziu. Cu alte cuvinte este prematur să ne pronunțăm că în județul Vaslui nu există adolescenți care să fi jucat acest așa zis joc. Faptul că nimeni nu spune nimic, deocamdată, nu înseamnă că pericolul nu există. Este îndeajuns să spunem că, deja mulți dintre adolescenți (și nu numai!) au auzit despre acest așa zis joc.

”Nu am jucat așa ceva, dar am auzit și eu despre acest joc”, este răspunsul pe care, invariabil, l-au oferit o mare parte dintre elevii chestionați.

Și totuși, există temeri îndreptățite, cum că deja jocul și-ar fi câștigat adepți și pe meleagurile vasluiene, dar că, cel puțin pentru moment, nimeni nu spune nimic. De altfel, în mass-media națională, dar mai ales cea internațională, se vorbește că odată ce te-ai înscris online, ți se cere să păstrezi tăcerea pe parcursul sarcinilor! Culmea este că cei care au creat și distribuie acest flagel recurg chiar și la șantaj atunci când vreunul dintre jucători încearcă să se retragă. În aceste condiții, este foarte posibil ca și în județul Vaslui să existe ”practicanți” ai ”Balenei Albastre”. Cadrele didactice și psihologii sunt convinși că mai ales adolescenții sunt cei mai expuși la un asemenea pericol.

”Să nu uităm că adolescența este o vârstă critică, cu provocările ei, iar copiii, de multe ori, se trezesc singuri în fața unor dileme care i-ar pune pe gânduri și pe adulți, darămite pe ei. Apoi, sunt destul de multe cazuri în care unul dintre părinți este plecat la muncă, peste hotare, asta dacă nu chiar amândoi. Automat, copilul rămas în grija bunicilor (de regulă) poate dezvolta probleme de ordin afectiv și emoțional, ajungând să fie extrem de expus unor astfel de jocuri foarte periculoase”, ne-a declarat profesorul Daniela Marinescu, directorul adjunct al Liceului Pedagogic ”Ioan Popescu” din Bârlad.

Cel puțin până în prezent, la acest liceu bârlădean nu au fost raportate cazuri de elevi ce joacă ”Balena Albastră”. Sau nu au fost depistați încă, momentan!

”Trebuie tras un semnal de alarmă și luate măsuri din timp pentru combaterea acestui fenomen nociv!”

Tot psihologii susțin că acest joc este doar o altă emanație nocivă a mediului virtual, care găsește (mai ales) în adolescenții frustrați din varii motive și care au și serioase probleme de comunicare. În același timp, susțin psihologii și cadrele didactice, ar trebui tras încă de pe acum un semnal de alarmă pentru că la mijloc este vorba despre o reală situație de risc.

”Ar fi interesant de făcut un studiu cu cei ce joacă acest joc pentru a afla cât mai multe informații ce ar putea fi de mare ajutor în profilaxia și combaterea acestui fenomen tot mai nociv. Un program de prevenție și combatere bine pus la punct este mai mult decât necesar. Nu putem ignora la nesfârșit un asemenea pericol. Adolescența este o vârstă extrem de sensibilă, cu destule provocări extrem de serioase, astfel încât nu mai e nevoie să supunem psihicul copiilor la o formă suplimentară de stres. Trebuie tras un semnal de alarmă și luate măsuri din timp pentru combaterea acestui fenomen nociv”, a declarat pentru Est News Mona Mocanu, psiholog la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”.

Ea a mai sugerat că formare unor comisii la nivelul instituțiilor de învățământ, din care să facă parte atât psihologi, specialiști IT, reprezentați ai comitetelor de părinți și chiar elevi. Rolul acestor grupuri ar fi unul singur: prevenirea și combaterea acestui fenomen extrem de nociv.

”Balena Albastră” se pare că a fost creată în Federația Rusă, unde a făcut ravagii în ârndul adolescenților. Numai în cursul anului trecut s-au sinucis 130 de tineri care au jucat acest joc. Agențiile de știri au anunțat că în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, au fost depistați 19 copii depsre care se presupune că ar fi jucat ”Balena Albastră”. La noi, în România, cel mai recent caz a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute, în Iași, unde mai mulți elevi de la Școala gimnazială ”Veronica Micle” au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au angrenat într-un joc periculos care i-a pus să îți țină respirația cât mai mult timp posibil. Sinistrul joc a atras atenția Poliției Române care a lansat un avertisment către populație, îndemnând ca la cel mai mic semn să anunțe autoritățile.

About Razvan Calin

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: