Home » Administratie » Peste 76.000 de hectare de teren din județ, rămase nearate din cauza ploilor abundente

Peste 76.000 de hectare de teren din județ, rămase nearate din cauza ploilor abundente

Peste 76.000 de hectare de teren din județ au rămas nearate din cauza ploilor abundente din toamna anului trecut. De altfel, jumătate din suprafața agricolă totală a județului, respectiv 195.000 de hectare, nu a fost încă însămânțată cu vreo cultură.

Fermierii din județul nostru sunt deficitari în ceea ce privește atât arăturile pământului cât și însămânțările pentru noul an agricol 2017. Astfel, 76.434 de hectare de teren agricol care trebuiau pregătite încă din toamna anului trecut nu au fost arate nici până la această dată din cauza cantităților mari de precipitații căzute în lunile octombrie și noiembrie 2016. Aceste întârzieri, susțin specialiștii Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, vor conduce automat la scăderea producției din acest an.

Pe lângă afânarea terenului care se face pe parcursul iernii, procesul de îngheț-dezgheț din sezonul rece înlesnește pregătirea terenului pentru însămânțări. De altfel, și rezerva de apă în sol se constituie mult mai bine atunci când pământul este arat. Dacă va fi și un an secetos, atunci această problemă se va resimți în producția la hectar ”, ne-a declarat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

În ceea ce privește însămânțările, la ora actuală există 195.011 hectare de teren pe care urmează a se planta culturile de primăvară, ceea ce reprezintă jumătate din suprafața agricolă a județului. Față de anul precedent, suprafața neînsămânțată cu diverse culturi de toamnă, cum ar fi grâu sau rapiță, este cu 18.000 de hectare mai mare. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: