Google+
Home » Administratie » Din problemele majore ale Bârladului: ”Avem rromi prea puțini”. Ideea briliantă pe care Sorin Răducanu, șeful rromilor, o are pentru rezolvarea situației!

Din problemele majore ale Bârladului: ”Avem rromi prea puțini”. Ideea briliantă pe care Sorin Răducanu, șeful rromilor, o are pentru rezolvarea situației!

de Simona MIHĂILĂ

”Nu sunt rromi suficienți în Bârlad, numărul lor este atât de mic încât suntem în imposibilitatea chiar și de a accesa proiecte europene care să vină în sprijinul lor”. Declarația îi aparține primarului Dumitru Boroș și a fost făcută ieri, în contextul unui recent conflict iscat după ce primarul a luat o decizie pe care reprezentanții de frunte ai comunității rrome din localitate o consideră ofensatoare. Este vorba de desființarea așa-zisului post de consilier pe probleme de rromi, ocupat de Nicolae Dragomir. Edilul-șef a hotărât ca acesta să nu-și mai facă serviciul la sediul primăriei, ci să muncească la Administrația cimitirelor, acolo unde este angajat de drept.

Boroș a considerat inutilă prezența lui Dragomir la primărie, unul dintre motive fiind că problemele etniei pot fi gestionate de angajații instituției și fără ajutor din partea reprezentanților acesteia.

”La Primăria Bârlad nu a existat niciodată acest post, organigrama nu are inclus un post de consilier pe probleme de rromi. Nu este nevoie. Nu sunt așa de mulți rromi în oraș ca să fie necesară angajarea unei persoane pe post de consilier”, a spus ieri, primarul, într-o conferință de presă.

Deși comunitatea rromă din Bârlad numără în realitate mii de persoane, în documentele orașului figurează, cu aproximație, doar 950. Explicația este că rromii au refuzat la ultimul recensământ să își declare etnia, preferând să spună că sunt români.

Primarul Boroș admite că cifra nu este reală, dar spune că atât timp cât nu există dovezi scriptice care să contrazică realitatea, orice analiză, calcul sau cerere de finanțare trebuie sprijinită de documente.

În mod surprinzător, Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor Bârlad și consilier municipal PSD, pretinde ca autoritățile locale să nu mai țină cont de ceea ce spun consângerii săi la recensăminte și să le falsifice declarațiile: ”Chiar dacă ei zic că nu sunt rromi, funcționarii care merg cu recensământul să treacă acolo, în hârtii, că sunt rromi. Doar se cunoaște care e țigan și care e român. Ești mai negru la fața, nu ai loc de muncă, nu ai condiții de trai e clar: ești țigan, doar nu ești român!”.

Șeful rromilor bârlădeni recunoaște că refuzul membrilor etniei sale le aduce deservicii tot lor, însă spune că nu-i poate obliga. El consideră că numărul de 950 nu este chiar atât de mic și că se justifică din plin existența unui consilier la primărie, care să mijlocească relația dintre țigani și municipalitate.

”Domnul Dragomir era tot timpul tampon între ei. Mergea cu rromii la toate serviciile unde aveau nevoie, le scrie cererile – că, săracii, nu au carte, îi însoțea peste tot, aplana scandalurile care apăreau. Și, foarte important, însoțea comisiile de anchete sociale la domiciliul rromilor. Se știe foarte bine cum pot reacționa uneori rromii. Ceea ce a făcut domnul primar este un abuz și trebuie reparat”, a mai declarat, pentru Est News, Sorin Răducanu.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: