Home / Administratie / Inspectorii veterinari au intensificat controalele din cauza apropierii Paștelui!

Inspectorii veterinari au intensificat controalele din cauza apropierii Paștelui!

Răzvan CĂLIN

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor pascale i-a băgat în priză pe inspectorii sanitar-veterinari din județ. Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a dispus intensificarea controalelor în această perioadă, tocmai pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare. Acțiunile de supraveghere și control din ultima vreme au urmărit, în principal, modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de miel destinată consumului uman, dar și ouăle, laptele și produsele lactate, peștele plus alte produse de origine animală și non animală.

Echipe de control ale DSVSA Vaslui au verificat condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, pescării,  magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unități de patiserie și panificație etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

”Până la data de 29 martie s-au controlat un număr de 184 unități, din care : 4 unități autorizate  (o unitate abatorizare carne pasăre, o unitate de preparate din carne, o unitate tranșare și ambalare carne pasăre și un centru de marcare ambalare ouă), 24 pescării (având în vedere consumul sporit de pește în perioada de Buna Vestire), 66 magazine alimentare, 25 unități de alimentație publică, 31 depozite alimentare, 1 depozit frigorific, 18 supermarketuri, 10 unități de fabricare a produselor de panificație, 3 unități de morărit, 2 vinificații. Inspectorii veterinari au verificat aspecte precum: conformitatea înscrisurilor de pe etichetă ( în special termenul de valabilitate și temperatura de păstrare, compoziția și ingredientele ); documente și proceduri care atestă siguranța și calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme; originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de proveniență este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezența etichetelor complete și lizibile, calitatea ambalajului și a respectării condițiilor de transport după caz); modalități de expunere a produselor: existența vitrinelor special amenajate, recipienților  confecționați din materiale necorodabile, care să fie ușor de curățat și igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existența ambalajelor de unică folosință; asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcționarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic); respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare; igiena și starea de sănătate a personalului;  controlul trasabilității  produselor alimentare mergând pe sintagma europeană ,de la fermă pe masa consumatorului”. Principalele neconformități identificate au fost: spații de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente și categorii de calitate; deficiențe de manipulare a produselor alimentare; deficiențe referitoare la igiena și starea de sănătate a personalului; nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare; lipsa programului de autocontrol”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Presă al DSVSA Vaslui.

Pentru deficiențele constatate s-au aplicat un număr de două amenzi contravenționale în valoare de 1200 lei, 13 avertismente și s-au emis ordonanțe de interzicere a activității pentru un număr de 15 unități. În același timp, inspectorii veterinari atrag atenția cetățenilor că, mai ales în această perioadă din an, se impune să își ia câteva măsuri de precauție atunci când vor trece la pregătirea meniului pascal. Iată câteva sfaturi oferite de specialiști:  achiziționarea produselor alimentare se va realiza numai din spații supuse controlului sanitar veterinar; sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar sau  în spațiile autorizate temporar pentru sacrificare, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară; carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile autorizate temporar va fi comercializată doar către consumatorii finali; ouăle trebuie sa fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare ouă autorizate; cele valorificate în piețe sau târguri de către producătorii particulari vor fi comercializate doar după examenul efectuat de către personalul sanitar-veterinar.

About Razvan Calin

x

Check Also

Cimitirele din Bârlad vor avea arhivă electronică și vor fi mai bine păzite

Cele două cimitire din Bârlad ...

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

Bovină salvată de pompieri, după ce a căzut într-un canal din Vaslui

O bovină căzută într-un canal ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: