Google+
Home » Invatamant » Elevii din județ și-au verificat talentele oratorice la un concurs de discursuri în limba franceză organizat la Colegiul ”Codreanu”!

Elevii din județ și-au verificat talentele oratorice la un concurs de discursuri în limba franceză organizat la Colegiul ”Codreanu”!

de Răzvan CĂLIN

Recent, aula Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” a găzduit prima ediție a Concursului județean de discursuri în limba franceză: „C’est quoi être un adolescent francophone?” (Ce înseamnă să fii adolescent francofon?). Ineditul concurs face parte dintr-un proiect educațional județean – ”Promotion du français et des valeurs francophones” (Promovarea limbii franceze și a valorilor francofone).

Prima ediție a acestui concurs a avut ca temă „La tolérance dans le dialogue interculturel” („Toleranța în dialogul intercultural”) și a avut drept participanți elevi de la diferite licee din județ: Colegiul Național ”Cuza-Vodă” Huși, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și, bineînțeles, Colegiul „Codreanu” din Bârlad.

”Concursul s-a desfășurat pe doua secțiuni: prima, adresata elevilor de la clasele IX-X și a doua, adresată elevilor de la clasele XI-XII. Obiectivele acestui concurs au urmărit dezvoltarea competențelor de exprimare orală în limba franceză și a gândirii critice în rândul elevilor. Organizarea acestui concurs a însemnat, atât pentru pentru elevi, cât și pentru profesori, o temeinica pregătire prealabilă, o muncă de echipă, mai ales că, la această primă ediție, am avut un juriu de excepție, fiind onorați de prezența doamnei prof. univ. dr. Corina Panaitescu și a domnului prof. univ. dr. Nicolae Crețu, de la Facultatea de Litere a Universității «Al.I.Cuza» Iași. Tot din juriu a făcut parte și doamna profesor Elena Popoiu, în calitate de vicepreședinte al Societății Culturale «Academia Bârlădeană» și responsabil al Departamentului pentru Francofonie al societății, care a susținut cu mult entuziasm această acțiune de promovare a limbii franceze, prin parteneriatul pe care l-am creat între instituțiile noastre. Astfel, toți elevii participanți au fost premiați, în special, cu reviste și cărți în limba franceză, dăruite cu generozitate de Departamentul pentru Francofonie al Academiei Bârlădene”, a declarat pentru Est News profesoara Corina Macovei, coordonatoarea proiectului.

Iată mai jos lista elevilor care au impresionat juriul și au fost felicitați în mod deosebit:

Secțiunea I: Premul I: Sava Cosmin (clasa a IX-a, coordonator prof. Corina Macovei) – Colegiul Codreanu Premiul I: Diaconu Rareș Nicolae (clasa a IX-a, coordonator prof. Monica Sprâncenatu) – Liceul „Emil Racoviță” Vaslui. Premiul II: Căpriță Paula (clasa a X-a, coordonator prof. Mariana Mihaela Chifani), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Premiul III: Ralea Adelina (clasa a X-a, coordonator prof. Elena Tălășman), Colegiul Național ”Cuza-Vodă” Huși.

Secțiunea a II-a: Premiul I: Popa Teodora (clasa a XII-a, coordonator prof. Corina Macovei) – Colegiul Codreanu Bârlad. Premiul II: Popuțoaia Ioana (clasa a XI-a, coordonator prof. Corina Macovei) – Colegiul Codreanu Bârlad. Premiul II: Pavel Nicoleta (clasa a XI-a, coordonator prof. Silvia Manciu) – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Premiul III: Jetcovici Ioana-Cristina (clasa a XI-a, coordonator prof. Mariana Mihaela Chifani), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

Mențiuni speciale au primit elevii: Popa Denis (clasa a X-a), Horobeț Daria-Ștefana (clasa a XI-a),  coordonați de prof. Dorina Ghiorghiu de la Colegiul Național „Gh.Roșca-Codreanu”, Donciu Robert Daniel (clasa a XI-a), coordonat de prof. Mariana Mihaela Chifani de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și Nica Alexandra (clasa a XI-a), coordonată de prof. Oana Ponea de la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui.

”Sub sloganul „Et en plus, je parle français!” („Și în plus, vorbesc franceza”), această activitate se înscrie în paleta activităților dedicate promovării limbii franceze, a valorilor francofoniei, pe care catedra de limba franceză a Colegiului Național „Gheorghe Roșca-Codreanu” – formată din profesoarele Mihaela Bumbu, Dorina Ghiorghiu și Corina Macovei, continuă să le promoveze în rândul elevilor, printr-o muncă de echipă, în spiritul francofon al solidarității și al cooperării”, a mai spus profesoara Corina Macovei.

Comments

comments

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: