Home » Sanatate » Depresia, în atenția specialiștilor în sănătate publică

Depresia, în atenția specialiștilor în sănătate publică

Direcția de Sănătate Publică Vaslui, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, organizează în perioada 07 – 17 aprilie 2017, activități de informare și conștientizare a populației referitoare la depresie, în colaborare cu Complexul de Servicii Comunitare Nr. 1 Vaslui. Depresia este tema Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie, cu îndemnul “Rupe bariera tăcerii”.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale și economice ale acestei maladii, precum și faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deși acesta este ieftin și disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecțiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbații.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populația globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalența este estimată la 5% din populația generală (931000 de cazuri).

Este evident că una dintre prioritățile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populația, politicienii și furnizorii de servicii medicale înțeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât și beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conștientizării acestei probleme de sănătate publică și a îmbunătățirii nivelului de cunoaștere de către populație a mijloacelor prin care poate fi prevenită. Prin activitățile preconizate, dorim să sensibilizăm populația generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoașterii timpurii a simptomelor depresiei, dar și asupra necesității depășirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecțiunilor mentale”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv DSP Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: