Home » Social » Laleaua pestriță, vândută pe tarabe în piața din Vaslui, deși este monument al naturii protejat de lege

Laleaua pestriță, vândută pe tarabe în piața din Vaslui, deși este monument al naturii protejat de lege

Laleaua pestriță, monument al naturii protejat de lege, este vândută pe tarabe într-o piață din Vaslui, fără ca vreo autoritate a statului să intervină. Comercianții riscă amenzi de până la 7.500 de lei, dar cum majoritatea dintre ei sunt oameni simpli, nu știu acest lucru. Șeful Gărzii de Mediu Vaslui crede că ”este trist că se cumpără” aceste flori, propunându-și să atragă atenția vânzătorilor să nu le mai comercializeze.
Comercianții ambulanți de verdețuri din Piața Traian din Vaslui vând pe tarabe, de câteva zile, lalele pestrițe, o plantă protejată de lege și considerată monument al naturii. Frumoasele flori culese dintr-o pădure din apropiere de oraș sunt comercializate la un preț derizoriu, de un leu buchetul de peste 25 de fire. Deși florile sunt expuse pe tarabă, autoritățile statului nu intervin în niciun fel pentru a le atrage atenția celor care încalcă legea.
Știu că nu este voie să le rupem, dar vreau să câștig și eu un ban cu care să cumpăr de mâncare la copii. Dacă o să vină cineva să mă întrebe de ce le vând, o să le spun că nu știam că-s ocrotite de lege”, ne-a mărturisit femeia care avea lalelele pestrițe la vânzare.
Conducerea Gărzii de Mediu Vaslui susține că nu poate să păzească aria protejată unde cresc plantele, însă ca va interveni direct în piață. ”Anul trecut le-am atras atenția celor care le vând că nu au voie să o facă, însă sunt persoane cu un anumit statut social. Este mai dificil pentru noi să stăm să păzim în pădure să vedem când vin oamenii să le culeagă. De aceea, o să mergem în piață, că este mult mai ușor, și o să-i avertizăm din nou pe comercianții de lalele pestrițe. Trist este că se cumpără aceste flori”, ne-a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui, Cristian Laic.

Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei, însă până acum nu a fost aplicată nicio sancțiune la nivelul județului Vaslui. Una peste alta, nici pe ariile de unde sunt culese florile nu există plăcuțe de avertizare și de informare asupra regimului special în care sunt incluse plantele respective. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor