Home / Administratie / S-a stabilit care sunt locurile unde va fi permisă sacrificarea de miei în județul Vaslui

S-a stabilit care sunt locurile unde va fi permisă sacrificarea de miei în județul Vaslui

Răzvan CĂLIN

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui lansează un nou apel către populație de a avea grijă cum și de unde achiziționează ingredientele pentru tradiționala masa de Paște. De aceea, recomandă cetățenilor să achiziționeze carne de miel și alte produse alimentare, numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

”Produsele comercializate, în locurile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt controlate de către medicii veterinari și nu constituie un pericol pentru sănătatea cetățenilor. În cazul în care cetățenii vor cumpăra produse din spații improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului toxiinfecțiilor alimentare. Sacrificarea mieilor, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, trebuie să se facă cu respectarea legislației sanitare veterinare. Starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din exploatații unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar. Animalele identificate, însoțite de certificatul de sănătate și formularul de mișcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar”, se arată într-un comunicat emis de conducerea DSVSA Vaslui. Sacrificarea mieilor și valorificarea produselor obținute în urma sacrificării se poate face doar în două moldalități: 1 – în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar și care îndeplinesc standardele europene de unde carnea poate fi comercializată pe piața intracomunitară; 2 – în spații avizate sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare.

Și anul acesta, DSVSA Vaslui a avizat funcționarea (la solicitarea primăriilor sau asociațiilor crescătorilor de ovine) a unor spații pentru sacrificare temporare, numai pentru o perioadă de 15 zile (01.04.-15.04.2017), în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale: Oborul Bârlad și Piața Agroalimentară din Huși. Carnea rezultată poate fi valorificată direct catre consumatorul final si nu poate fi transportata si comercializata in alte locuri decat la locul de producere. Cetățenii care achiziționează miei vii din târguri de animale autorizate sanitar veterinar, îi pot sacrifica în astfel de spații.

Cei care doresc să sacrifice miei în propria bătătură, trebuie să respecte la rândul lor câteva reguli. Proprietarul trebuie să anunțe medicul veterinar atunci când dorește să sacrifice animalele și să predea acestuia crotalia animalului sacrificat, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consumul propriu.

Nu în ultimul rând, DSVSA Vaslui va intensifica în această perioadă controalele la toți agenții care comercializează animale și produse de origine animală, alimente de origine animală și non-animală, localuri de alimentație publică etc.

About Razvan Calin

x

Check Also

Populația ocupată civilă a județului Vaslui va fi peste trei ani de numai 123.300 persoane

Județul Vaslui se va clasa în următorii ani pe ...

Primăria Vaslui este pe urmele RADEF, pentru recuperarea impozitelor pe cinematografe

Primăria Vaslui face toate diligențele pentru recuperarea obligațiilor fiscale ...

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: