Google+
Home » Invatamant » Un grup de liceeni bârlădeni au adus teatrul spontan în Bârlad!

Un grup de liceeni bârlădeni au adus teatrul spontan în Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

O mână de elevi inimoși de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad se pot lăuda cu o performanță de zile mari: au adus pe meleagurile vasluiene teatrul de improvizație sau teatrul spontan, cum mai este cunoscut. Cei trei pionieri în ale improvi-show-ului sunt Cosmin Alin Boțoroga, Tudor Mihăilă și Mara Mihalache, toți trei elevi în clasa a XII-a, profilul Științele Naturii.

Totodată, ei sunt și membrii fondatori ai Asociației ”International Community of Young” din Bârlad, organizație care la sfârșitul săptămânii trecute a demarat un proiect național de improvizație, intitulat ”Improvizează-ți viitorul!”. Startul a fost dat la Bârlad, cu o primă sesiune de pregătire la care au fost angrenați 12 elevi din localitate. Activitățile s-au derulat în zilele de 8 și 9 aprilie, în aula Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”, iar trainer a fost actrița Monica Anastase, cea care este și directoarea Festivalului Național de Improvizație.

”Teatrul de improvizație sau teatrul spontan, cum mai este cunoscut, poate fi socotit, dincolo de actul cultural în sine, un excelent instrument de pregătire a tinerilor pentru a face față cerințelor și rigorilor unei societăți moderne, aflată într-o continuă schimbare. Teatrul spontan te ajută să-și formezi niște abilități care pot fi foarte folositoare în viața de zi cu zi. Să spunem că un tânăr trebuie să susțină un interviu de angajare pentru o slujbă sau trebuie să țină un discurs public. În astfel de situații, cuiva care a experimentat teatru spontan (fără un scenariu prestabilit, adică) îi va fi mult mai ușor să facă față rigorilor unui interviu sau un discurs”, a declarat pentru Est News, Boțoroga, cel care este și președintele  Asociației ” ”International Community of Young” din Bârlad.

În cele două zile de pregătire derulate în aula Colegiului ”Codreanu”, actrița Monica Anastase le-a oferit celor 12 cursanți o primă incursiune în lumea teatrului spontan. Conform proiectului, per total vor fi trei sesiuni de pregătire, iar la final cursanții vor primi și un certificat de absolvire. Asociația  ”International Community of Young” Bârlad își propune să deruleze acest proiect și în alte două localități din țară: Focșani și Constanța.

”În același timp, ne-am propus să accesăm granturi de proiecte europene pentru a trimite tineri de la noi la cursuri de pregătire în alte țări. Vor avea în acest fel ocazia de a deprinde bune practici, dar vor și afla cât mai multe despre istoria și civilizația acelor meleaguri. Ne dorim ca pe viitor să putem colabora cu cât mai multe persoane pentru a susține inițiativele asociației, astfel încât prin intermediul proiectelor și activităților desfășurate să se poată asigura dezvoltarea durabilă a comunității”, a mai spus Boțoroga.

About Razvan Calin

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: