Google+
Home » Social » Sărbători pascale ”fierbinți” pentru pompierii vasluieni!

Sărbători pascale ”fierbinți” pentru pompierii vasluieni!

de Răzvan CĂLIN

Pentru echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui, sărbătorile pascale au reprezentat o perioadă la fel de solicitantă ca și în restul anului. În perioada 15 – 17 aprilie, bilanțul activităților derulate de pompierii militari vasluieni a cuprins șase intervenții pentru stingerea incendiilor, alte șase misiun, pentru asigurarea măsurilor P.S.I. (Prevenirea și Stingerea Incendiilor) pe timpul oficierii slujbelor religioase de înviere, 24 misiuni de recunoaștere în teren, de instruire și educație preventivă a populației în domeniul situațiilor de urgență, precum și o misiune pentru asistența persoanei și una pentru asigurarea de măsuri p.s.i. la un accident rutier. De asemeni, ambulanțele SMURD ale ISU Vaslui au efectuat în aceasă perioadă 44 de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență.

Sâmbătă, 15 aprilie, la ora 17.41, pompierii din cadrul Detașamentului Vaslui au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Ferești. Pentru localizarea și lichidarea acestuia s-au deplasat la fața locului un echipaj de stingere cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autospecială pentru asigurarea rezervei de apă.  La sosirea pompierilor incendiul se manifesta cu flacără deschisă la depozitul de furaje cu posibilitate de propagare la o locuință situată la aproximativ cinci metri față de focar. Au ars aproximativ 2 tone de furaje și s-au degradat alte 2 tone de lucernă și 4 metri liniari de gard. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În aceeași zi, dar la ora 17.42, Punctul  de  Lucru Ivănești a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din localitate, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un adăpost de animale, din satul Bleșca. La fața locului s-a deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, incendiul se manifesta la nivelul adăpostului de animale și la furajele care erau depozitate în acesta. Flăcările au distrus aproximativ 30 m.p. din acoperișul adăpostului de animale, 5 tone de furaje și 20 metri liniari de gard. Au fost salvate locuința învecinată, un depozit de furaje și 18 capre. Drept cauză de producere a incendiului, pompierii au satbilit că a fost vorba despre un clasic caz de utilizare a focului deschis pentru lucrări de igienizare.

”Duminică, 16 aprilie, ora 01.53, un echipaj de pompieri  de  la Detașamentul Bârlad a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în municipiul Bârlad, str. Ion Codrescu, nr. 139. Cauza probabilă a producerii incendiulului în urma căruia au ars aproximativ 1 tonă de paie și 0,5 tone coceni de porumb, a fost folosirea focului deschis în spații deschise. În urma intervenției operative a echipajului de pompieri a fost salvat un depozit de furaje și un cal.Tot duminică, dar la ora 06.37, un echipaj de pompieri de la Detașamentul Vaslui a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din satul Ciortești, comuna Ciortești, județul Iași. La sosirea pompierilor militari incendiul se manifesta la bucătăria de vară a locuinței cu suprafața de aproximativ 12 m.p. și la acoperișul locuinței pe aproximativ 10 m.p. În urma producerii incendiului, care a fost lichidat împreună cu SVSU al comunei Ciortești, au ars 10 m.p. din acoperișul locuinței, pereții bucătăriei și diverse bunuri existente în aceasta, fiind salvată locuința. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din mijlocul de încălzire”, se arată într-un comunicat emis de ISU Vaslui.

Luni, 17 aprilie 2017, ora 03.51, pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială pentru asigurarea rezervei de apă pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință situată în municipiul Bârlad, str. N. Bălcescu. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul acoperișului mansardei cu pericol de propagare la întreaga locuință. In urma producerii incendiului au ars aproximativ 20 m.p. acoperiș mansardă,  20 m.p din acoperișul unei magazii anexă alipită de locuință, o anexă de aproximativ 6 m.p și diverse bunuri existente în aceasta. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost un scurt circuit la un conductor electric defect, care alimenta cu energie electrică un hidrofor.

În aceeași zi, dar la ora 20.56, pompierii militari de la Secția Huși au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Crețești, comuna Crețești. La sosirea pompierilor militari incendiul se manifesta la o magazie anexă în care funcționa centrala termică. Au ars aproximativ 30 m.p. de acoperiș din tablă pe lemn de la camera centralei termice și diverse materialele existente în aceasta, cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al coșului de fum de la centrala termică neprotejat termic față de materialele combustibile.

Tot luni, 17 aprilie, pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad au intervenit în jurul orei 17.13 pentru a facilita transportul unei persoane supraponderale din apartament la echipajul Stației de Ambulanță din localitate.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: