Home / Administratie / Două zile de viscol au transformat Vasluiul într-un județ al haosului

Două zile de viscol au transformat Vasluiul într-un județ al haosului

de Daniel MICU

Două zile de viscol au fost de ajuns pentru ca aproape tot județul Vaslui să se întoarcă în Evul mediu. Trei sferturi din județ, inclusiv municipiul Bârlad, a rămas fără curent electric, iar de aici s-a declanșat iadul. Toate rețelele de comunicare au paralizat, mii de oameni rămânând fără semnal la telefoane (fixe sau mobile), conexiunea la Internet a picat, de asemenea, iar cireașa de pe tort a fost când bârlădenii au rămas și fără.

Coșmarul pe drumuri s-a instalat încă din timpul nopții. Pe DE 581 a fost jale. Intre Crasna – Husi si Crasna-Barlad s-a circulat in conditii infernale. Zeci de masini au ramas ințepenite, din cauza sulurilor de zapadă aduse de viscol pe șosea. Altele au iesit in decor si au asteptat ajutor de la alti soferi, care i-au scos cu greu din nameti. TIR-rurile care veneau sau mergeau catre Vama Albita au fost oprite in parcari, iar doua autocare care faceau curse regulate intre Chisinau si Bucuresti, in care se aflau aproape 60 de oameni, au ramas captive in viscol si au asteptat ore in sir ca utilajele se deszapezeasca și să isi poata continua drumul.

In padurea de la Crasna, desi nu se circula cu viteza, trei masini s-au ciocnit dupa ce unul dintre soferi nu a mai putut controla directia de mers din cauza carosabilului ud si plin cu bucati de gheata, In urma incidentului, doua dintre autoturismele implicate au ajuns intr-un sant de 3-4 metri, pe camp si numai un miracol a facut sa nu se intample o tragedie.

În total, șase drumuri judetene si patru nationale au fost închise.

Iată o scurtă radiografie a celor mai importante evenimente de vineri, 21 aprilie

* In apropiere de Barlad, la Simila, un stalp de inaltă tensiune s-a rupt si firele de curent au ajuns pe sosea. Traficul in zona a fost oprit de politisti pe ambele sensuri.

* Un bărbat în vârstă de 61 de ani din Rafaila, care a suferit un accident vascular cerebral, a fost preluat ambulanță după o misiune de salvare care a durat mai multe ore. Autosanitara, trimisă în cursul dimineții în comuna Rafaila, a rămas blocată la cinci kilometri de locul în care se afla pacientul. Autoritățile locale au încercat să transporte cu mijloace proprii pacientul la ambulanță, folosind o mașină cu tracțiune integrală care a rămas, de asemenea, înzăpezită. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, Cristian Lapa, în sprijinul autosanitarei a fost trimisă o autoșenilată de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

* Un bărbat care s-a rătăcit în noaptea de joi spre vineri, a fost găsit de ISU. Era zilier la Mănăstirea Bujoreni și a plect cu căruța în satul Horga, comuna Zorleni.

* La Iana, localitate unde alimentarea cu energie electrică a picat, un bărbat dependent de aparatul de oxigen a supraviețuit după ce autoritățile i-au pus la dispoziție un generator și combustibil.

* Un autocar cu copii din Kazahstan a fost blocat de nămeți la Valea Grecului. Au intervenit cu utilaje de deszăpezire Armata și ISU, așa încât autocarul, care trebuie să ajungă la Iași, a putut ajunge în siguranță doar până la Huși, acolo unde a rămas până la remedierea situației drumurilor.

* Un echipaj de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui nu a putut ajunge la o intervenție pentru stingerea unui incendiu de locuință din localitatea Benești, comuna Tanacu, din cauza drumului înzăpezit. În zonă a fost trimisă o autospecială de stingere cu apă și spumă. Mașina nu a putut înainta, incendiul fiind stins de reprezentanți ai Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență din Tanacu și de localnici.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: