Google+
Home » Social » Iarna a lovit cu furie județul Vaslui în plină primăvară

Iarna a lovit cu furie județul Vaslui în plină primăvară

de Daniel MICU

 S-a întors iarna în mijloc de primăvară. Natura s-a dezlănțuit cu o forță neașteptată și a creat probleme mari și în județul Vaslui. Vântul a suflat cu putere și a viscolit zăpada, în zonele înalte. Ieri, în prima zi în care județul s-a aflat sub cod portocaliu de ninsoare și vânt, în jurul prânzului, mai multe drumuri județene și comunale erau blocate, iar peste 30 de localități rămăseseră fără curent electric. 

 Zeci de mașini, printre care și un microbuz au rămas înțepenite în troiene, pe drumul județean care face legătura între municipiul Huși și județul Iași, pe raza comunei Bunești Averești. 15 persoane (printre care doi copii, din microbuz), dar și șoferii și pasagerii din alte autoturisme, care se îndreptau către județele Iași și Galați și care au rămas blocați în zăpadă, au fost conduși la sediul Primăriei Huși, acolo unde au primit ceai cald și s-au încălzit.

“Viscolul ne crează mari probleme, în luna aprilie!Eram pregătiți, am anunțat din timp și populația despre faptul că până vineri dimineață județul nostru se află sub avertizare cod portocaliu de vreme rea, dar chiar și așa, oamenii au pornit la drum, pentru a rezolva diverse probleme. Au fost surprinși de ninsoare. La aproximativ 2 km de satul Tăbălaiești, în comuna Bunești-Averești, am intervenit să-i scoatem din nămeți pe cei care aveau nevoie de ajutor. Am decis să ducem oamenii la loc sigur, la Primăria Huși. Inițial, nu au vrut să se întoarcă în oraș, dar situația a impus acest lucru. Sulurile de zăpadă aduse pe șosea de vânt dau mari bătăi de cap drumarilor”, a declarat Isabel Bogdan, prefectul județului Vaslui.

Nimeni nu se aștepta ca iarna să lovească în mijlocul lui aprilie cu atâta putere, deși avertizările meteorologilor au fost clare în acest sens. Dimineață, nevoiți fiind, oamenii s-au aventurat la drum, fără ca ploaia rece și vântul care a suflat cu 50 km/h să îi sperie. La întoarcere însă, au avut un șoc. Nimeriseră în plin peisaj hibernal. Troienele măsurau în unele locuri chiar și 1 metru jumătate, iar mașinile nu au mai putut înainta.

 “Am avut treabă la Huși. Am plecat cu cei doi copii ai mei. Știam de avertizare, dar nu ne-am gândit ca va fi așa de rău. Suntem în luna aprilie, dar cu natura nu te pui! Când am plecat, era frig, ploua, dar când ne-am întors la amiază, era alt anotimp. Zăpadă mare, viscol, nu se vedea la câțiva metri în față. S-a oprit șoferul. Nu a mai putut înainta. Ne-au întors din drum, rămânem la primărie la Huși. Am fost și am cumpărat șosete și încălțăminte la copii, că erau uzi la picioare! Nu ne venea a crede când am văzut atâta zăpada, copaci rupți, iarna în toată regulă. Sunt îngrijorată, că am treburi și acasă. Sperăm să se remedieze cât mai repede!”, a spus Mariana M.

Surprinzător, deși vremea rea a fost anunțată pe toate canalele media posibile (presa scrisa, radio, televiziune), dar și pe rețelele de socializare, au fost destui oameni care nu aflaseră nimic despre avertizarea meteorologilor.  “Nu știam că vine iarna. Au înflorit copacii. Cine se aștepta să vină iarna?! Dacă știam, nu plecăm de acasă. Am fost nevoit, pentru ca am un bătrân bolnav și avea nevoie de medicamente. Trebuia să mă întorc urgent, dar e posibil să înnoptăm la Huși. E zăpadă mare în zona. E periculos. Șoferul nu avea vizibilitate și s-a oprit. Nu am avut încotro și ne-am întors în Huși. Nu se știe cât durează”, a spus un alt sinistrat.

 Autoritățile s-au mobilizat și, cu mijloacele disponibile (utilajele de la secția Bârlad de la Drumuri Naționale, de la LDP, din subordinea CJ, dar și de la primărie, întrucât contractual cu firma care a asigurat deszăpezirea în județ a expirat pe 31 martie), au pornit lupta inegală cu natură. Misiunea drumarilor a fost zădărnicită de vânt, așa că oamenii nu s-au putut întoarce acasă, așa cum sperau. Ei au fost cazați la garnizoana Unității Militare din Huși, până când va trece urgia și drumul va fi deblocat. Probleme sunt și în zona Bârladului, dar și în apropiere de Vaslui. Pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: