Home / Administratie / Șeful Serviciului pentru situații de urgență Bârlad, despre strategia de salvare a bârlădenilor în caz de dezastre: ”Vreți cam multe!”

Șeful Serviciului pentru situații de urgență Bârlad, despre strategia de salvare a bârlădenilor în caz de dezastre: ”Vreți cam multe!”

de Simona MIHĂILĂ, Mihaela NICULESCU

Fenomenul meteorologic de la sfârșitul săptămânii trecute, când bârlădenii, la fel ca alte mii de vasluieni, au rămas fără apă, curent electric și au circulat pe străzi brăzdate de fire electrice prăbușite (ce s-ar fi întâmplat dacă alimentarea cu energie nu s-ar fi întrerupt?) au oferit dovada clară că numai mila lui Dumnezeu ne poate salva. În autoritățile locale și județene nu putem avea nicio nădejde, deși sunt servicii special create și oameni plătiți gras să se specializeze, să se doteze și să emită strategii care să ne salveze viețile.

Am arătat în ediția noastră de ieri cât de serioasă este lipsa de pregătire și de interes a celor pe care-i plătim din banii noștri să ne salveze din situații ca cele prin care am trecut zilele trecute și care, fie vorba între noi, nu a fost una dintre cele mai grave care ni se poate întâmpla. Dar ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur devastator sau al unui atac antiaerian? Încotro fug bârlădenii din calea dezastrului? Cine ne adăpostește? Cine și cum ne descoperă sub dărâmături?

În urmă cu câtva timp, am încercat să aflăm aceste răspunsuri de la Adrian Trandafir, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Bârlad.

Vă reamintim răspunsul lui de atunci: „Vreți cam multe, dumneavoastră. Vreți foarte multe. Nu este pregătit nici New York-ul pentru așa ceva și vreți dumneavoastră, la Bârlad, mare pregătire. Ce pregătire să fie? Este un plan de apărare în caz de seisme și alunecări de teren. Asta este, nu facem nimic după ureche”. I-am solicitat domnului funcționar plictisit detalii despre acest plan și după ce a mormăit ceva de genul că nu se poate, l-am întrebat dacă planul e secret: „Este, într-un fel, secret, da!”.

”Secretă” s-a dovedit a fi și fișa postului lui Trandafir, căci nimeni nu a vrut atunci să ne-o pună la dispoziție, deși este vorba de un funcționar public, adică care ar trebui să muncească în slujba noastră.

Actualul primar, Dumitru Boroș, a acceptat să ne-o pună la dispoziție. Iată câteva dintre îndatoririle lui Adrian Trandafir: conduce și coordonează activitatea formațiilor de intervenție în toate situațiile întâlnite pe timpul intervențiilor; asigură mobilizarea membrilor serviciului pentru participarea la intervenții precum și la exercițiile de pregătire; răspunde de menținerea stării de înzestrare cu tehnică și materiale de bună calitate; împreună cu compartimentele de specialitate din primărie pune în aplicare prevederile Planului de intervenție în situație de urgență.

Timpul trece, leafa merge și bine că, de peste 10 ani de când Trandafir e mare șef, nu a fost nevoie să-și pună în practică abilitățile de strateg. Nu ne referim la cele în domeniul tenisului de câmp, unde a fost văzut de atâtea ori în timpul serviciului, ci la cele pentru care e plătit din banii noștri. Conform declarației de avere postată pe site-ul primăriei, Adrian Trandafir a ridicat anul trecut peste 23.000 de lei, iar în 2015, aproape 26.000 de lei.

Nu sunt în stare să gestioneze nici măcar ceea ce au

Întrebat zilele trecute, în urma exercițiului de alarmare cu ajutorul sirenelor, despre adăposturile în care bârlădenii s-ar putea ascunde în caz de cutremur sau de bombardament, Trandafir a fost ceva mai generos cu amănuntele. Informațiile pe care le-am obținut ne fac însă, să ne întrebăm iarăși: pentru ce finanțăm noi, cetățenii Bârladului, un Serviciu pentru Situații de urgență?

Ca să ne fie clar, există amenajate 4 adăposturi antiaeriene: unul la A.L.A ( Serviciul pentru situații de urgență), unul la Școala Profesională, unul în subsolul unui bloc vechi situat în vecinătatea stației de autobuz de la spital și altul amenajat la Hotelul Occident, actualmente închis.

Dacă mâine am fi somați că urmează un atac aerian, bârlădenii cu siguranță nu ar ști în ce subsoluri amenajate să se adăpostească. Cauza pentru care aceștia sunt total neinformați este că autoritățile nu au mediatizat lista cu blocurile ale căror subsoluri pot fi folosite în caz de atac aerian.

”Pe lângă cele 4 subsoluri pe care le-ați amintit exista o lista cu 47 de subsoluri ce pot fi amenajate și întreținute pentru a servi populației drept adăpost antiaerian. Din păcate și aici este și vina noastră, blocurile ale căror subsoluri sunt amenajate ca adăpost antiaerian nu sunt marcate cu semnul specific acestor adăposturi. Vom remedia cât mai curând aceasta deficiența și vom afișa atât pe site-ul primăriei cât și în locuri publice, inclusiv la blocuri lista cu adăposturile amenajate în anumite subsoluri de bloc”, a declarat Adrian Trandafir.

Pentru a fi mediatizate aceste adăposturi trebuie să fie întreținute. Dar după cum stau lucrurile, majoritatea așa-ziselor adăposturi antiaeriene din subsolurile blocurilor (imobile dintre cele mai vechi din oraș) sunt lăsate de izbeliște. Cine le întreține? Cine se ocupă de sistemele lor de ventilație? Întrebări la care autoritățile nu au un răspuns.

Și cum să aibă grijă de adăposturile antiaeriene când acestea nu sunt nici măcar.

Le reamintim celor de la protecția civilă că de 12 ani există în vigoare o lege care prevede obligativitatea autorităților locale, inclusiv a serviciului voluntar pentru situații de urgență din cadrul primăriei, de a marca blocurile cu astfel de adăposturi, cu semnul distinctiv reprezentat de un triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu.

Din datele prezentate reiese clar ca atât autoritățile cât și bârlădenii nu prea sunt pregătiți de situații de urgența, iar posibilitatea ca un cutremur de mare magnitudine să se producă în următorii ani este destul de mare, iar un conflict militar nu reprezintă un scenariu irealizabil în actuala conjunctura în care se afla marile puteri de pe planetă.

About Simona Vasile

x

Check Also

Un TIR plin cu cereale s-a răsturnat la Popeni. Șoferul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență Bârlad

Un autotren plin cu cereale ...

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: