Home » Social » Ziua Astronomiei, celebrată sâmbătă la Bârlad

Ziua Astronomiei, celebrată sâmbătă la Bârlad

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă o activitate de promovare a astronomiei – „Ziua Astronomiei la Bârlad”, ce va începe la ora 9, la sediul observatorului astronomic. Invitat special va fi astronomul amator Sorin Cosmin Micloș de la Asociația: „Ucenicul Astronom” din Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Observațiile astronomice din stradă se vor desfășura (doar dacă cerul va fi senin) în zona centrală a orașului, lângă „Victor Ion Popa”, între orele 20.30 – 22.00. Oficial, Ziua Internațională a Astronomiei a fost pe 29 aprilie, dar din cauza faptului că elevii au fost în vacanță am decis ca prezentarea publică să se desfășoare în următoarea sâmbătă, pe 6 mai 2017”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Din 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observații astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop.

Pe scurt, Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: