Home » Administratie » Ca la groapa de gunoi în centrul Bârladului!

Ca la groapa de gunoi în centrul Bârladului!

Ignoranță maximă! Proprietarul unei case din centrul Bârladului a găsit o modalitate foarte ușoară de a scăpa de gunoiul și lucrurile nefolositoare din curte, aceea de a le da foc.

Vineri, de la ora 12.00 la 12.25, bârlădenii care au trecut prin zona cinematografului „Victoria” au fost nevoiți să inhaleze fumul negru și toxic produs din cauza inconștienței unui cetățean. Angajații instituțiilor din jur, printre care și cei de la Pavilionul „Guguianu”, au fost nevoiți să închidă geamurile, iar cei care se odihneau pe băncile din parcul Teatrului au fost obligați să se ridice și să plece. Deranjat la culme de fumul iritant, unul dintre bârlădenii aflați în parcul Teatrului a sunat la Poliția Locală. În cinci minute, a ajuns la fața locului un polițist local care, din păcate, nu a putut decât să-i dea un avertisment cetățeanului care a poluat zona centrală.

Sesizarea făcută la Poliția Locală a fost confirmată. În urma verificării, am surprins un cetățean care locuiește pe strada Vasile Conta, în timp ce, în curtea casei sale, ardea mai multe deșeuri. Acesta a declarat că a tăiat porcul și că a dat foc doar la niște paie, deși mirosul și fumul degajate nu puteau proveni de la arderea resturilor vegetale. În momentul în care m-am apropiat de gard, omul a luat un furtun de apă spunând că voia chiar atunci să stingă focul. Pentru că nu figura în evidențele Poliției Locale cu alte abateri, a primit doar un avertisment, conform legii”, ne-a declarat Costel Huțuleac, agent în cadrul Poliției Locale Bârlad.

Reprezentantul Poliției Locale spune că a aplicat prevederile Hotărârii Consiliului Local Municipal (HCLM) nr. 22 / 2002, modificată în 2010. Modificările aduse acum șapte ani HCLM 22 se referă la majorarea cuantumurilor amenzilor. Acestea pornesc de la 50 de lei și ajung la 400 de lei, iar în cazul în care amenda se achită în 24 de ore, valoarea acesteia este de jumătate din cuantumul minim. Cu alte cuvinte, dacă proprietarul casei de pe strada Vasile Conta ar fi fost la a doua abatere, nu ar fi plătit decât 25 de lei.

Luând în considerare faptul că numeroși bârlădeni care locuiesc în cartierele de case obișnuiesc să ardă diferite deșeuri, unele foarte toxice, fapt ce contribuie la poluarea continuă a orașului, se impune mai multă vigilență din partea Primăriei și o implicare mai mare a Compartimentului de Mediu din cadrul acestei instituții. De asemenea, ar fi nevoie de o nouă actualizare a prevederilor HCLM nr. 22 prin impunerea unor măsuri menite să descurajeze practicile dăunătoare mediului și sănătății bârlădenilor, dar și dublarea sau triplarea cuantumului amenzilor. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: