Home » Social » Bârlădeni, gândiți-vă bine: vreți verificarea, sau înlocuirea apometrelor? Avantajele și dezavantajele fiecărei variante

Bârlădeni, gândiți-vă bine: vreți verificarea, sau înlocuirea apometrelor? Avantajele și dezavantajele fiecărei variante

De mai multe luni, biroul de metrologie al Aquavas Bârlad se află în plin proces de evaluare, urmând ca, cel mai probabil, în două săptămâni să primească autorizație de funcționare. Astfel de verificări au loc din doi în doi ani. Anul acesta procesul de evaluare a durat mai mult întrucât a trebuit să fie efectuată întocmirea documentației pentru autorizarea metrologică unică a tuturor laboratoarelor metrologice ale operatorului de apă Aquavas Vaslui.

În toată această perioadă, bârlădenii ale căror termene de verificare metrologică a apometrelor au expirat au avut timp să se gândească dacă vor solicita verificarea sau își vor achiziționa apometre noi din comerț. Consumatorii au avut la îndemână trei posibilități pentru a se pune în legalitate: să își verifice apometrele la alte laboratoare de metrologie din orașele învecinate, să se programeze la Aquavas pentru verificare, ori pur și simplu să își cumpere aparate noi.

Reprezentanții Aquavas au precizat că achiziționarea apometrelor din magazine nu este obligatorie, dar în cazul în care contoarele au o vechime considerabilă acest lucru s-ar impune. Perioada de funcționare optimă a apometrelor diferă de la o firmă la alta, pornind de la câțiva ani până la maximum 12 ani. Durata de funcționare a apometrelor depinde în mare măsură și de modul în care sunt întreținute. De regulă, umezeala, igrasia și lovirea contoarelor în cadrul activităților casnice pot duce la dereglarea acestora. Cel mai des afectat este inelul metrologic care, fiind casant, cedează cel mai frecvent.

Imaginați-vă că sunt consumatori care au apometre de 16 ani, de 14 sau 12. Este clar că aceste apometre nu mai funcționează în parametrii normali. Se impune, așadar, schimbarea lor, schimbare care se face pe banii consumatorului, un astfel de aparat costând aproximativ 50 de lei. Manopera pentru înlocuirea aparatelor costă aproximativ 25 de lei”, ne-a declarat Nicoleta Olaru, șef laborator Mediu – Analiză, din cadrul Aquavas.

Reprezentanții Aquavas atrag în mod special atenția bârlădenilor care își vor cumpăra apometre din comerț să ceară reprezentantului magazinului buletinul de verificare metrologică valabil 7 ani. Fără acest document, bârlădenii se vor trezi că după un an-doi apometrele nu mai funcționează. Așadar, nu certificatul de garanție este foarte important ci buletinul de verificare metrologică. Persoanele care solicită Aquavas verificarea apometrelor trebuie să știe că aceasta se face contracost, contra sumei de aproximativ 5 euro fără TVA. Înainte de a solicita înlocuirea contoarelor de apă, trebuie să citească pe factură data la care expiră verificarea metrologică a apometrelor și numai dacă această dată a expirat recent, să se programeze telefonic sau personal la sediul Aquavas pentru verificare. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor