Home » Administratie » Premieră în județul nostru꞉ Deputatul Daniel Olteanu cere socoteală Ministrului Energiei pentru penele de curent care lasă vasluienii în beznă, deși plătesc facturile la timp

Premieră în județul nostru꞉ Deputatul Daniel Olteanu cere socoteală Ministrului Energiei pentru penele de curent care lasă vasluienii în beznă, deși plătesc facturile la timp

Deputatul liberal Daniel Olteanu consideră că ministrul Energiei, Toma – Florin Petcu, trebuie să dea socoteală pentru desele întreruperi în furnizarea energiei electrice, care au loc în aproape toate localitățile din județul Vaslui. Este pentru prima dată când un politician local ia atitudine publică împotriva „mamutului” E-ON, operatorul local de rețele de distribuție de gaze și energie electrică.

În ultima sa interpelare adresată guvernanților, Olteanu i-a cerut ministrului să prezinte lista investițiilor anuale asumate de către E.ON, de la momentul privatizării, în infrastructura de distribuție a energiei electrice din județul Vaslui, dar și modul în care instituțiile statului (de exemplu, Ministerul Energiei sau ANRE) au urmărit respectarea acestor obligații. De asemenea, liberalul l-a rugat pe Toma – Florin Petcu să comunice exact care sunt măsurile concrete pentru despăgubirea consumatorilor din județul Vaslui care, cu toate că plătesc în fiecare factură o componentă destinată strict realizării unui anumit plan de investiții la nivelul infrastructurii de distribuție a energiei electrice, nu beneficiază de modernizarea acestei infrastructuri.

Daniel Olteanu a spus că i s-ar părea firesc ca „toate sumele achitate în contul acestei modernizări de infrastructură, sume care au fost încasate, dar neutilizate sau utilizate în alte scopuri, să fie returnate vasluienilor sau aceștia să fie scutiți parțial de la plata facturilor, până la momentul la care investițiile asumate de către distribuitor ajung la nivelul sumelor bugetate, de la momentul privatizăriiʺ.

Ministrul Energiei va trebui să răspundă și dacă a trimis vreodată Corpul de Control la instituțiile care urmăresc respectarea obligațiilor asumate de către E.ON și care nu au luat măsuri, astfel că, luna trecută, s-a ajuns la situația inacceptabilă în care Bȃrladul, un oraș cu zeci de mii de locuitori, a fost izolat complet timp de 24 de ore, cu serviciile publice nefuncționale, iar unele comune din jur au rămas în beznă mai bine de 10 zile.

ʺPenele de curent au devenit, din păcate, un fapt obișnuit pentru locuitorii întregului județ Vaslui și reprezintă una dintre principalele nemulțumiri ale celor care mi se adresează în cadrul întâlnirilor pe care le am la sfârșit de săptămână, în calitate de parlamentar, dar și în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare. Principala cauză, pe lângă fenomenele naturale꞉ starea infrastructurii administrate de E.ON (Delgaz Grid). În condițiile în care tariful energiei electrice achitate de consumatori include, an de an, și investițiile pe care și le asumă distribuitorul de energie electrică, cred că nerealizarea acestor investiții, bugetate în fiecare an, reprezintă un prejudiciu direct adus vasluienilor. I-am adresat domnului ministru Petcu mai multe întrebări, în numele tuturor vasluienilor care se simt nedreptățiți pentru că, deși plătesc la timp facturile la energia electrică, rămân tot mai des, în ultima vreme, pe întuneric. Vă voi comunica răspunsurile și justificările celor de la Ministerul Energiei de îndată ce le voi aveaʺ, a mai spus Daniel Olteanu.

El a subliniat că vasluienii vor ști astfel ce investiții ar fi trebuit realizate la nivelul județului Vaslui, de la momentul privatizării E.ON, și ce procentaj din această sumă a fost investit în mod real în județul Vaslui, în aceeași perioadă. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: