Home » Sanatate » Pacienți bârlădeni condamnați la moarte din cauza lipsei de sânge. Reacția conducerii singurului Centru de Transfuzie Sanguină din județ

Pacienți bârlădeni condamnați la moarte din cauza lipsei de sânge. Reacția conducerii singurului Centru de Transfuzie Sanguină din județ

Centru de Transfuzii Sanguine (CTS), cu sediul la Bârlad, se confruntă cu o reală criză de sânge. Față de lunile ianuarie și februarie, s-a ajuns ca, în mai, numărul donatorilor să se înjumătățească, în vreme ce solicitările venite de la spitale sunt tot mai multe.

Vineri, 19 mai, la raportul de gardă al medicilor de la Spitalul „Elena Beldiman”, dr. Ion Chilinciuc, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă, a sesizat conducerii spitalului lipsa de sânge din grupa B, atât RH negativ cât și RH pozitiv. Spitalul a rămas fără sânge din această grupă, situația redresându-se parțial ieri. De câțiva ani încoace spitalul face față destul de greu nevoii de transfuzii a pacienților cu afecțiuni cronice, abia reușind să rezolve urgențele majore.

„Ne confruntăm, din păcate, cu o criză destul de mare de sânge și, în ciuda apelurilor făcute, nu am reușit să mobilizăm atât de mulți donatori pe cât ne-am dori. De fapt, nu am primit un răspuns pozitiv decât de la un grup de tecuceni, care au conștientizat importanța donării. Am făcut adrese pentru donări colective la secțiile de poliție din județ, la unitățile militare, la ISU și la mai multe primării, dar, din păcate, acestea nu s-au arătat interesate de donarea de sânge. Adresabilitatea la Centrul nostru a scăzut de la 25 de pacienți pe zi la doar 15 pe zi. Uneori și mai puțini. Sunt oameni care suferă de diferite forme de cancer, pacienți cu hemoragii digestive, anemii severe, care au nevoie de transfuzie de sânge, dar care, din păcate, sunt nevoiți să aștepte până când Centrul nostru are grupa potrivită pentru transfuzii și cantitatea necesară. Se întâmplă, de exemplu, ca în week-end spitalul bârlădean să aibă nevoie urgentă de sânge pentru pacienții de la terapie intensivă. În zilele de sâmbătă și duminică, centrul nostru este închis. Lucrăm și așa cu personal foarte puțin și este imposibil să funcționăm și în week-end. Dacă oamenii ar conștientiza cât de mult înseamnă sa poți beneficia de o transfuzie la un anumit moment, cred că ar veni să doneze în număr mult mai mare în timpul săptămânii.”, ne-a declarat dr. Violeta Nistor, directorul CTS Bârlad.

Dacă în urmă cu mai mulți ani exista și un punct de recoltare în Vaslui, în acest moment, în tot județul, nu există decât unul singur, cel de la Bârlad. S-ar impune, așadar, mai multe puncte în care să se recolteze sânge, numai că legislația în vigoare presupune existența unor spații care să întrunească anumite condiții și care, ulterior, să fie autorizate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Deocamdată, aceste spații nu au fost identificate în județ așa că singura speranță rămâne tot Centrul de Transfuzii din Bârlad. Cu toate că majoritatea donatorilor este reprezentată de bârlădeni, CTS Bârlad onorează atât cererile din județ, cât și ale mai multor spitale din Iași. Se întâmplă însă ca Centrul să nu poată să ajute cu promptitudine nici măcar pacienții internați la Spitalul „Beldiman”, așa cum s-a petrecut săptămâna trecută. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: