Home » Justitie » Polițiștii au împărțit zilele trecute amenzi în valoare de peste 50.000 de lei

Polițiștii au împărțit zilele trecute amenzi în valoare de peste 50.000 de lei

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Bârlad au acționat sâmbătă și duminică pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de oprirea neregulamentară, neacordarea priorității de trecere pietonilor, respectiv încălcarea, de către pietoni, a normelor privind circulația pe drumurile publice.

În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 268 de sancțiuni contravenționale participanților la trafic care nu au respectat normele rutiere, în valoare totală de 50.605 lei. Dintre acestea, 230 au fost aplicate conducătorilor auto pentru oprire neregulamentară. 6 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public, prin locurile special amenajate și semnalizate. Totodată, pe lângă sancțiunea contravențională principală, a fost aplicată și sancțiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 zile.

N-au scăpat nici pietonii

Polițiștii au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale pietonilor s-au angajat în traversarea străzii prin loc nepermis. Poliția Rutieră atrage atenția tuturor participanților la trafic, indiferent de calitatea pe care o au (de conducător auto sau de pieton), cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație și adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite. În primele patru luni ale acestui an, la nivelul județului Vaslui, pe fondul indisciplinei pietonilor, au avut loc 24 de accidente rutiere. Dintre acestea 10 grave au fost grave, cu două persoane decedate și opt rănite grav.

Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, polițiștii reamintesc participanților la trafic obligațiile pe care le au, potrivit legii, atunci când se deplasează în calitate de pietoni. Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile, în direcția lor de mers.

Au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar in lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor (în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector). (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: