Home » Administratie » Ajutorul social vine prin bancomat! Premierul Grindeanu pregătește tichia de mărgăritar pentru satele pline de noroi ale județului Vaslui

Ajutorul social vine prin bancomat! Premierul Grindeanu pregătește tichia de mărgăritar pentru satele pline de noroi ale județului Vaslui

de Mara GRIGORIU

La mai puțin de jumătate de an de guvernare, prim-ministrul Sorin Grindeanu a găsit soluția pentru a aduce Vasluiul în secolul XXI: vrea să-i învețe pe locuitorii de la sate ABC-ul financiar! Șeful Guvernului a uitat sau se face că nu știe că, în județul Vaslui, există localități care nu au descoperit încă apa curentă și asfaltul, iar pentru multe altele energia electrică este un lux.

Prezent, la începutul acestei săptămȃni, la Forumul Pieței Financiare, eveniment organizat de Asociația Română a Băncilor, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că are planuri mari pentru dezvoltarea Romȃniei rurale. Strategia sa nu vizează nici investițiile în infrastructură, nici crearea de locuri de muncă. Este vorba doar despre exploatarea potențialului financiar al locuitorilor de la sate, care trebuie să învețe să folosească bancomatul și, treptat, să renunțe la ʺcashʺ în favoarea plăților online. Romȃnia rurală, crede prim-ministrul, se va alinia astfel trendului occidental, iar plățile electronice vor încuraja fiscalizarea economiei gri și vor reduce birocrația.

ʺNe dorim o Românie în care copiii noștri să dorească să traiască, iar oamenii de afaceri să investească. Ce avem de făcut? […] educația financiară a populației. Școala trebuie să crească nivelul de alfabetizare financiară a românilor. A venit timpul ca, pe lângă biserică și locul de socializare, să existe și un bancomat!ʺ, a declarat premierul Grindeanu.

Grindeanu bate câmpii cu grație

Lejeritatea cu care premierul Grindeanu vorbește despre alfabetizarea financiară a românilor din mediul rural pare vecină cu inconștiența dacă ne referim la județul Vaslui. Potrivit statisticilor, anul trecut existau nu mai puțin de 7.500 de analfabeți, iar aproape 60% din populație are cel mult opt clase. În situația în care, din cauza sărăciei, 2 din 10 copii abandonează școala chiar din ciclul primar, este lesne de înțeles că planul prim-ministrului e nici mai mult nici mai puțin decȃt o batjocură la adresa vasluienilor.

Domnule prim-ministru, cu noroiul pȃnă la genunchi și drumuri pietruite ca în Evul Mediu, cu WC-ul în fundul curții, fără apă curentă și energie electrică, fără școală sau grădiniță, locuitorii din satele Vasluiului ar fi bucuroși să nu-i mai luați în rȃs cu bancomatele, pentru că nu țin de cald și nici de foame!

Fără îndoială, gradul de alfabetizare financiară trebuie să crească mai ales în zonele sărace, expuse riscului de accentuare a decalajelor față de celelalte regiuni ale țării, dar este umilitor să propui înființarea de bancomate în fiecare sat, într-un județ precum Vasluiul, unde există peste 14.500 de șomeri în mediul rural și peste 10.000 de asistați social.

Exploatarea potențialului financiar al vasluienilor de la sate înseamnă, de fapt, sărăcirea acestora, dacă ne gȃndim numai la comisionul anual de administrare a cardului sau de retragere a sumelor de bani, comision care ajunge de la cȃteva zeci, la cȃteva sute de lei. Mai mult, adevărata economie gri nu se face în satele sărace ale Vasluiului, unde investitorii nu pot ajunge din cauza noroaielor și a drumurilor dinamitate! Potențialul Vasluiului rural, după 27 de ani de guvernare PSD, rămȃne același: banii de șomaj, alocațiile pentru copii și ajutorul social, iar pe acestea le poate aduce, în continuare, poștașul.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: