Home » Administratie » Noi motive de mândrie pentru Dumitru Buzatu, șeful județului! De ce au ajuns analiștii la concluzia că e mai bine să fugi de Vaslui!

Noi motive de mândrie pentru Dumitru Buzatu, șeful județului! De ce au ajuns analiștii la concluzia că e mai bine să fugi de Vaslui!

de Mara GRIGORIU

Un nou top realizat de una dintre cele mai prestigioase echipe de analiști economici din țară ne umple de rușine. Specialiștii au ajuns la concluzia că Vaslui se află printre locurile de frunte în topul județelor de care e bine să fugi cât te țin picioarele.

sursa: Capital

Concret, din totalul celor 41 de județe, plus București, județul Vaslui se află pe locul 37 din punct de vedere al atractivității, potrivit publicației economice Capital. Clasamentul a fost realizat în funcție de 15 criterii de natură economică, demografică, geografică, educațională și culturală, iar datele luate în calcul provin de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prognoză.

Nu avem prea multe motive să fim optimiști: Vasluiul ocupă a șasea poziție de la coadă în topul celor mai bune județe în care merită să trăiești, clasȃndu-se însă înaintea unor județe precum Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Botoșani și Teleorman. La polul opus se situează Bucureștiul și județele Timiș, Ilfov, Cluj, Constanța și Iași, cele mai potrivite pentru persoanele active, cu un stil de viață modern și cu așteptări peste medie.

Indicatorii care trag în jos județul Vaslui sunt, în primul rȃnd, cei de ordin economic, mai precis salariul mediu, rata șomajului, PIB – ul pe cap de locuitor, gradul de dezvoltare a comerțului modern și nivelul prețurilor din sectorul imobiliar.

Dacă în Capitală salariul mediu net este de 2.882 lei, iar în județele Timiș, Ilfov, Cluj, Constanța și Iași acesta variază între 2.423 lei și 1.954 lei, la Vaslui venitul mediu este de doar 1.529 de lei.

Nici în ceea ce privește rata șomajului, cifrele nu sunt îmbucurătoare pentru județul nostru: în luna martie a acestui an, cea mai ridicată rată a șomajului din țară a fost la Vaslui (10,90%), în timp ce Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cele mai mici procentaje de șomeri, respectiv 1,66% și 1,08%.

Alături de cel din Botoșani, PIB – ul din Vaslui (3646 euro pe cap de locuitor) ține în loc productivitatea din întreaga Regiune de Nord – Est, în timp ce Bucureștiul (cu un PIB de 21337 euro pe cap de locuitor) și județele din vestul Romȃniei turează motoarele economiei naționale.

Vasluienii trăiesc, în medie, cu patru ani mai puțin decât bucureștenii!

În aceeași măsură, județul Vaslui este defavorizat și la capitolul demografic, respectiv speranța de viață și sporul natural, acesta din urmă indicând, cel puțin parțial, modul în care va arăta viitorul vasluienilor. În ultimii zece ani, populația din Vaslui a înregistrat cea mai slabă evoluție a speranței de viață, durata medie de viață fiind de 74 de ani, sub media națională de 76, și cu patru ani mai mică decȃt în București.

Cȃt privește sporul natural, la nivelul județului Vaslui, acest indice se menține negativ, de peste zece ani decalajul dintre numărul de nașteri și cel al deceselor crescȃnd constant.

Topul în care județul Vaslui ocupă locul 37 la calitatea vieții a luat în calcul și statistici referitoare la rata criminalității, accesul la infrastructura de transport rapid (aeroporturi, autostrăzi, căi ferate și drumuri modernizate), densitatea rețelelor edilitare, numărul și diversitatea instituțiilor culturale, dar și informații privind clima sau distanțele până la o serie de puncte de interes (mare, munte, granița de Vest a Romȃniei). De asemenea, au fost analizate și datele din sectorul educațional, care reflectă numărul persoanelor alfabetizate și procentul populației cu studii superioare. Toate sunt, din păcate, capitole la care județul Vaslui are de suferit.

Concluziile clasamentului sunt clare: dacă excludem Bucureștiul, care are o situație aparte, județele din Romȃnia unde locuitorii se pot bucura de un nivel de trai decent rămȃn cele dezvoltate din punct de vedere economic, sau cele cu tradiție în zona de educație, cultură și antreprenoriat. Județele slab populate, izolate, cu forță de muncă slab pregătită și cu locuitori dependenți de autorități concurează pentru ultimele locuri. Coincidență sau nu, aici găsim Vasluiul, Mehedințiul și Teleormanul, județe care nu au schimbat niciodată, în ultimii 27 de ani, administrația PSD.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: