Home » Social » Creștere spectaculoasă a alocațiilor pentru copii la noi în județ

Creștere spectaculoasă a alocațiilor pentru copii la noi în județ

Județul nostru se confruntã cu o  creștere spectaculoasă a numărului de copii care primesc alocație de stat, în ciuda sporului demografic negativ. Paradoxul este posibil datorită cetățenilor din Republica Moldova care, după dobândirea cetățeniei române, depun cereri pentru obținerea alocație de creștere a copilului în România deoarece aici este mult mai mare.  

Numărul alocațiilor de stat de creștere a copilului care se plătesc în județul nostru a crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2010 erau în plată 88.000 de alocați, la sfârșitul anului trecut s-a ajuns la 94.000. Practic, în ultimii șase ani, numãrul ajutorului de la stat a crescut cu 6.000 de alocații, câte o mie în plus anual. Fenomenul are loc în condițiile în care județul nostru înregistrează constant un spor demografic negativ.

Creșterea numărului mediu lunar de beneficiari care încasează alocație de stat are două explicații. În primul rând, este vorba despre cetățenii din Republica Moldova, care, după dobândirea cetățeniei române, își depun cererile de acordare a alocației în România. De altfel, cu cetățenii moldoveni care au în prezent domiciliul în Vaslui populația municipiului reședință a depășit o sută de mii de locuitori. De asemenea, majorarea numărului de beneficiari de alocații de stat pentru creșterea copilului s-a înregistrat și pe fondul reîntoarcerii în țară a cetățenilor români care au lucrat în străinătate și care, până acum, au încasat alocații europene. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: