Home » Invatamant » Bârladul va avea din toamnă cea mai mare și mai modernă sală de sport școlară din județ

Bârladul va avea din toamnă cea mai mare și mai modernă sală de sport școlară din județ

de Mihaela NICULESCU

După 47 de ani, în care elevii Școlii nr. 8, actualmente Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, și-au desfășurat orele de educație fizică în clase sau într-o anexă improvizată din curte, a venit vremea ca instituția să aibă, în sfârșit, o sală de sport. Construcția, care va fi inaugurată cel mai probabil în luna noiembrie, nu va fi una oarecare, ci o sală de dimensiuni considerabile, cu tribună, care va putea găzdui și competițiile sportive de anvergură.

Obiectivul, în valoare de 5.000.000 de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, va fi o construcție cu o suprafață de 1.445 mp, în proporție de 70% din sticlă rezistentă la șoc, dotată la nivel european. Sala de sport va avea o tribună cu 180 de locuri, situată la etaj. La parter (sub tribune), vor fi patru vestiare pentru elevi, două grupuri sanitare, dușuri, cameră de prim-ajutor și un foaier. La etaj, pe lângă foaier, vor fi amenajate două grupuri sanitare și o sala de ventilație și climatizare. Sala de sport va avea centrală termică proprie și va avea toate dotările cerute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență: detectoare de incendiu, detectoare de fum, de gaz, alarmă vocală în mai multe limbi, instalație de desfumare, grup electrogen și o scară exterioară, pentru evacuarea persoanelor din tribune, complet detașată de clădire. De asemenea, sala va fi încălzită prin pardoseală și va avea o instalație de sonorizare care va avea ca funcție alarmarea vocală, căutarea de persoane și muzică ambientală.

Sala va avea un teren de handbal, unul de baschet, unul de tenis de câmp și unul de volei. Vor fi instalate 16 camere de supraveghere video interioară și exterioară. Acoperișul acestei săli moderne va fi dublu, pentru a nu permite infiltrațiile, așa cum, din păcate, se întâmplă la sălile de sport de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și Școala „George Tutoveanu”.

Lucrările de construcție ale sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici” au început în toamna anului trecut și urmau a fi finalizate la mijlocul lunii iulie 2017. Din cauza vremii nefavorabile, termenul de execuție s-a prelungit, firma din Botoșani care a câștigat licitația urmând a le încheia spre sfârșitul acestei toamne.

Primele demersuri pentru ridicarea unei săli de sport la Școala „Episcop Iacov Antonovici” au început în 2007. În 2009, a fost reluat subiectul și întocmit chiar un proiect, dar din cauza crizei financiare, acesta nu a mai putut fi realizat. În 2015, însă, în timpul mandatului primarului Constantin Constantinescu, a fost întocmit un alt proiect care a și fost finanțat de Compania Națională de Investiții iar lucrările au început un an mai târziu.

O sală identică va avea și Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”, lucrările urmând a fi începute în 2018.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: